Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De multe ori, fără să știm, locuința noastră poate ascunde probleme grave legate de instalația electrică. Fie că acestea sunt din cauza vechilor proprietari, din cauza constructorilor pe care i-ați angajat, fie din cauza trecerii timpului, este bine să fie remediate cât mai curând pentru a nu provoca incendii sau alte accidente. 

Chiar dacă nu sunteți electrician, puteți ține cont de câteva semne care vă indică că trebuie să apelați la un profesionist. Iată câteva indicii că locuința voastră poate avea o problemă majoră pentru care aveți nevoie de un electrician.

Prize și comutatoare care se încălzesc

Multe aparate electrice generează căldură în timpul funcționării. Cu toate acestea, priza nu ar trebui să se încălzească niciodată. Dacă ați constatat că o priză se încălzește, deconectați imediat orice întrerupător și nu utilizați priza până când nu puteți remedia problema.

Întrerupătoarele trebuie tratate în același mod, cu o singură excepție: întrerupătoarele cu reglare intensă se încălzesc la atingere, deoarece disipă excesul de energie electrică pentru a crea efectul de estompare. Totuși, placa ce acoperă comutatorul nu trebuie să fie niciodată extrem de caldă la atingere. 

Lumini care pâlpâie

Sigur, filmele de la Hollywood ne-ar face să credem că luminile care pâlpâie sunt un semn că locuința este vizitată de fantome. Dar este mult mai probabil să existe o conexiune electrică slabă. 

Cele mai citite articole

Dacă pâlpâirea se manifestă la un singur corp de iluminat, soluția este de obicei destul de simplă. Dacă afectează mai multe lumini sau camere, atunci problema este probabil de la instalația electrică. Dacă întregul sistem de iluminat din locuință pâlpâie, problema poate fi de la stâlp, din afara casei. 

Instalație cu cabluri din aluminiu

La sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, prețurile ridicate ale cuprului i-au determinat pe constructorii de case să execute servicii electrice folosind sârmă de aluminiu cu un singur fir. Testele de laborator au arătat că sârma de aluminiu era un înlocuitor adecvat pentru cupru, așa că părea o modalitate bună de a menține costurile mici. 

Problema a fost că aluminiul se oxidează mult mai rapid decât cuprul, acumulând căldură și ducând la riscuri de incendiu. În condiții de laborator perfect controlate, aceasta nu era o problemă. Dar în mediul imperfect și real al casei voastre, instalația electrică cu cabluri din aluminiu reprezenta un pericol de incendiu.

De exemplu, în SUA, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum a constatat că locuințele cu cabluri din aluminiu pot avea până la 55 de ori mai multe șanse de a suferi daune provocate de incendiu. Dacă locuința dvs. are o astfel de instalație electrică, merită să sunați la un electrician autorizat pentru a discuta despre opțiuni.

Miros de ars

Probabil nu este o surpriză faptul că mirosul a ceva ars ar trebui să fie un semn de avertizare! În cazul în care cablul din instalația electrică se încălzește suficient pentru a topi învelișul din plastic, vă confruntați cu un risc iminent de incendiu și trebuie să luați măsuri imediate. 

Încercați să identificați sursa problemei, indiferent dacă este la un singur dispozitiv sau la panoul electric. Rezolvați-o rapid. 

Cele mai citite articole