Înaintarea în vârstă se asociază unor modificări hormonale perfect normale. Dar spre deosebire de femei, în cazul cărora sinteza de hormoni scade rapid, într-un interval de timp relativ scurt, bărbații experimentează o descreștere graduală. În acest articol poți afla cum evoluează menopauza masculină și care sunt manifestările ei.
Mitul menopauzei masculine
Termenul de menopauză masculină a fost folosit pentru a descrie scăderea sintezei de testosteron asociată înaintării în vârstă. Însă menopauza masculină – impropriu denumită astfel – diferă semnificativ de cea masculină.
Dacă la femei, scăderea concentrației serice de hormoni sexuali scade destul de brusc, iar ovulația dispare deodată, la bărbați sinteza de testosteron se reduce mult mai lent, pe o perioadă de mulți ani, și nu determină întotdeauna simptome clare [1].
Simptome ale scăderii nivelului de testosteron
La bărbați, sinteza de testosteron scade cu aproximativ 1% pe an, după vârsta de 40 ani. Chiar și așa, concentrația serică de testosteron se menține în limite normale la cei mai mulți dintre ei, doar 10 – 25% din populația generală înregistrând valori care pot fi considerate sub minimul normal [2].
Mai mult decât atât, mulți dintre bărbații care au un nivel scăzut de testosteron nici măcar nu manifestă nici un fel de simptome, iar dacă acestea apar, pot fi asociate altor probleme de sănătate (obezitate) sau administrării unor medicamente. Problema nu trebuie, însă, minimizată sau ignorată, dovadă și faptul că RMN-ul la prostată este una dintre cele mai frecvente investigații imagistice recomandate după vârsta de 55 ani.[1].
- Scăderea dorinței și activității sexuale
Reducerea concentrației de testosteron poate determina o scădere a libidoului, la unii dintre bărbați. Pe de altă parte, având în vedere faptul că dorința sexuală este determinată de un cumul de factori, scăderea libidoului este privită mai degrabă ca un fenomen plurifactorial [1].
- Disfuncție erectilă
Modificarea calității și duratei erecțiilor este considerată un fenomen normal asociat înaintării în vârstă. La majoritatea bărbaților, erecțiile devin mai rare, iar posibilitatea de a obține ejaculări repetate scade.
Dar disfuncțiile erectile propriu-zise sunt mai degrabă semnul unei probleme medicale, nu al înaintării în vârstă. 90% dintre cazurile de disfuncție erectilă sunt determinate de un diagnostic medical, nu de factori psihologici.
Unele medicamente, de pildă cele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale, pot împiedica bărbații să obțină și să mențină erecția necesară contactului sexual. Diabetul este o altă cauză frecventă pentru disfuncția erectilă [2].
- Modificări ale prostatei
Hiperplazia benignă de prostată este unul dintre cele mai frecvente evenimente care se produc odată cu înaintarea în vârstă. Creșterea în dimensiuni a prostatei poate ajunge să afecteze procesul urinării, prin comprimarea uretrei și încetinirea fluxului de urină. Astfel, bărbații sunt predispuși la a dezvolta infecții urinare.
Cele mai citite articole
Uneori, urina se poate acumula în rinichi dacă nu se mai drenează corespunzător. Netrat, refluxul vezico-uretral poate determina insuficiență renală [1].
Prostatitele devin, de asemenea, frecvente la bărbați, pe măsură ce înaintează în vârstă.
Frecvența cancerului de prostată crește la bărbați, pe măsură ce aceștia îmbătrânesc. Cancerul de vezică urinară este, de asemenea, mai des diagnosticat la bărbații în vârstă [1].
- Disconfort și/sau edem al glandei mamare
În absența unei sinteze adecvate de testosteron, glanda mamară poate crește în dimensiuni. Țesutul mamar crește, și chiar dacă nu devine evident, totuși poate determina o stare de disconfort întrucâtva asemănătoare celei din timpul menstruației [2]
- Scădere în înălțime, fracturi și densitate osoasă scăzută
Similar fenomenului întâlnit în cazul femeilor, și la bărbați poate apărea osteoporoza, cu întregul cortegiu de dezavantaje și riscuri asociate.
- Modificări ale stării de spirit
În cazul unei sinteze reduse de testosteron, lipsa de energie, lipsa de motivație și scăderea încrederii în sine sunt fenomene frecvent diagnosticate. Depresia, scăderea capacității de concentrare, somnolența sau insomniile, o ușoară anemie, scăderea masei și forței musculare și creșterea procentului de grăsime corporală sunt alte consecințe care pot avea legătură cu reducerea secreției de testosteron [2].
Cum poți combate aceste schimbări?
Administrarea unui supliment de testosteron sintetic este un subiect asupra căruia medicii au păreri împărțite, în prezent. Unii recomandă dozările periodice de testosteron și administrarea unui supliment atunci când concentrația serică scade sub un anumit prag; alții consideră că suplimentele pe bază de testosteron trebuie rezervate bărbaților care experimentează simptome.
Unele voci pretind că testosteronul sintetic ar trebui rezervat bărbaților cu disfuncție erectilă, după explicarea în detaliu a avantajelor și riscurilor. Altele consideră că toate modificările puse pe seama deficitului de testosteron pot fi gestionate și prin alte metode, cu riscuri mai mici.
După o prezentare detaliată a riscurilor și avantajelor, bărbații sunt cei care ar trebui să aleagă varianta care li se potrivește cel mai bine. Îmbătrânirea este un proces fiziologic firesc și natural, iar un stil de viață sănătos este de mare ajutor atunci când vine vorba despre păstrarea calității vieții.
Bibliografie:
- https://medlineplus.gov/ency/article/004017.htm afisat la 4.06.2022
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056 afisat la 4.06.2022