Consumul excesiv de energie electrică nu numai că nu face bine buzunarului tău, ci nu ajută nici planeta. Protejarea mediului înconjurător rămâne în sarcina fiecăruia și contribuie la reducerea poluării apelor, a aerului, precum și la încetinirea procesului de încălzire globală, fenomene care ne afectează sănătatea pe termen lung.
Dacă facturile tale au crescut considerabil în ultima vreme, ai putea economisi bani pentru viitoarele tale vacanțe sau lucruri care îți fac plăcere prin câteva moduri, simplu de pus în practică în orice casă. În plus, vei contribui la un mediu înconjurător mai echilibrat. Află de mai jos cum poți reduce consumul de energie în casă.
Achiziționează electrocasnice cu o clasă energetică superioară
Clasa energetică ne arată consumul de energie al unui aparat electrocasnic și este numerotată de la A la G, cel mai mic fiind A și ce mai mare G. Atunci când vrei să economisești, alege un aparat încadrat în clasele A, B sau C, mai ales în cazul celor care stau permanent în priză sau pe care le folosești frecvent. Fie că vorbim despre un aer condiționat, o combină frigorifică, un frigider side by side sau un cuptor cu microunde, este important să te uiți și la acest aspect atunci când le achiziționezi.
Poziționează frigiderul în locul potrivit
Dacă spațiul îți permite, așează frigiderul pe hol sau într-un loc umbrit. Poziționarea lui în bucătărie sau lângă o sursă de căldură, de exemplu, aragaz, îl face să consume mai multă energie pentru o răcire constantă. Iar atunci când vrei să scoți ceva din el, evită să ții prea mult ușa deschisă.
Scoate din priză ce nu mai folosești
După ce își încarcă telefonul sau orice alt dispozitiv, cei mai mulți oameni lasă ștecărul în priză, din comoditate sau pentru că nu văd o problemă în asta. Acest obicei inofensiv la prima vedere, consumă energie electrică și în momentul în care nu încarcă nimic. Așa că, scoate-l după ce îți încarci telefonul. De asemenea, dacă folosești anumite electronice ocazional sau doar o oră pe zi, nu le lăsa în priză, pentru că vor consuma energie chiar și când se află în stand-by.
Cumpără becuri LED
Cele mai citite articole
Pe lângă faptul că durează de 40 ori mai mult decât becurile tradiționale, echivalentul a 50.000 ore sau aproape șase ani, LED-urile consumă cu 90% mai puțină energie și nu produc căldură în încăperi. Investiția în astfel de becuri se va reflecta pe factura la energie electrică.
Folosește inteligent aerul condiționat
Aerul condiționat ajută la încălzirea locuinței iarna și la răcorirea ei, pe timp de vară. Însă, aerul condiționat consumă destul de multă energie, așa că îl poți folosi doar când este nevoie cu adevărat. Iarna, înainte să îl pornești, îți poți pune un pulover pe tine. În timpul verii, deschide ferestrele larg noaptea, iar ziua îmbracă-te cât mai subțire și trage draperiile.
Nu lăsa aparatele pe modul stand-by
Aparatele ținute în modul stand-by consumă energie inutilă, așa că alege să le oprești cât timp nu le utilizezi. Cel mai bine pentru un consum redus de energie este să scoți laptopul și televizorul din priză.
Folosește mașina de spălat pe programul potrivit
Atunci când speli, asigură-te că umpli cuva mașinii de spălat la capacitatea ei maximă și evită să speli doar câteva articole. Totodată, alege un program cu o temperatură de 40 grade și cu un timp nu prea îndelungat, iar după ce scoți rufele, așează-le pe un uscător manual. Unul automat îți consumă extra energie, mai ales dacă nu deține o clasă energetică eficientă.
Acestea sunt doar câteva moduri prin care poți economisi energie foarte ușor. La început, este suficient să acorzi atenție acestor gesturi simple, astfel încât, mai târziu, să devină obiceiuri făcute din reflex.
Sursa foto: Freepik