Activități de grădinărit – Reguli pentru tunderea gazonului

Cu cât grădina este mai mare, cu atât suprafața de cosire este mai mare! Deși pare a fi o activitate obositoare și care necesită timp, tunderea gazonului ar trebui efectuată cu regularitate. În acest fel, vei avea o grădină curată și nu-ți va fi teamă de potențialii “colonizatori” care se pot ascunde printre firele de iarbă.

De ce este necesară tunderea gazonului?

Un „covor verde” necesită o îngrijire atentă. Pentru a feri gazonul de apariția buruienilor și a insectelor și – mai ales – pentru a-l menține în stare bună, este recomandat să tunzi iarba în mod regulat. Această activitate îți permite să menții aspectul curat al grădinii și favorizează creșterea firelor noi de iarbă și cultivarea diferitelor semințe de plante. 

Cum se tunde gazonul?

Iarba se tunde doar când aceasta este uscată, deoarece tăierea firelor încărcate și umede va fi neuniformă. Pentru o tăiere uniformă este nevoie să folosești lame ascuțite. În general, un gazon sportiv se tunde la o înălțime de 2-3 cm, iar gazonul de agrement se tunde la o înălțime de până la 3-4 cm. Este mai bine să nu tunzi mai mult de o treime din înălțimea firelor deodată. Atunci când iarba crește prea mult, tăierea trebuie repetată de 2-3 ori (la fiecare 2-3 zile), iar înălțimea dorită trebuie atinsă într-un mod etapizat.

Cele mai citite articole

Când trebuie tuns gazonul?

Prima cosire se efectuează – cel mai devreme – la sfârșitul lunilor martie și aprilie, atunci când iarba începe să crească mai repede. În timpul sezonului, gazonul trebuie tuns o dată la 5-7 zile. În iulie și august (mai ales pe vreme caldă) intervalele dintre tunderile succesive pot fi puțin mai lungi. În septembrie, iarba crește – din nou – într-un mod mai accelerat și necesită o tăiere mai frecventă. Ședințele de tundere a gazonului se termină odată cu venirea frigului, iar ultima tăiere se poate efectua – cel târziu – la începutul lunii noiembrie. 

Cum se efectuează tunderea gazonului?

Alegerea instrumentului potrivit pentru cosit reprezintă o investiție pentru ani de zile, așa că trebuie să te gândești corect la asta. Există multe dispozitive disponibile pe piață, valabile la diferite prețuri, forme și dimensiuni, astfel încât să poți alege cu ușurință echipamentul care se potrivește cerințelor tale. Cele mai populare unelte de tundere a gazonului sunt motocoasele de umăr, iar pe site-ul celor de la atomico.ro vei găsi exact ceea ce cauți, mai ales fiindcă merită să alegi dispozitive de la producători de renume, pentru a evita eventualele probleme legate de defecțiuni, garanție și service. Nu uita faptul că dispozitivul este selectat – în primul rând – pentru tipul de gazon, teren și, nu în ultimul rând, dimensiunea acestuia.

În final, reține – cu cât grădina este mai mare, cu atât suprafața de cosire este mai mare! Cositoarele mici au o lățime de aproximativ 30-40 de cm, iar cele mai mari au chiar și peste un metru. Așadar, dacă te deplasezi cu o viteză de 3 km/h, după o oră și jumătate de lucru vei putea cosi aproximativ 2250 de m2 de gazon. În plus, cu cât sunt mai multe obstacole pe traseu (plante, pereți etc.), cu atât timpul de cosit va fi mai lung.

Sursa foto: unsplash.com

Cele mai citite articole