Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interventia de indepartare a maselelor de minte este o procedura realizata doar de medicii dentisti specializati in domeniu. Molarii, numiti popular „masele de minte”, apar de obicei intre varstele de 17 si 25 de ani. Recuperarea in urma indepartarii maselelor de minte poate dura pana la sase saptamani, dar majoritatea oamenilor se pot intoarce la activitatile normale intr-o zi sau doua.

Procedura de extractie molar de minte are loc in momentul in care medicul hotaraste ca maseaua afecteaza sever structura dentara. Principalele aspecte de care pacientii trebuie sa tina cont sunt amintite ulterior in articol.

Scopul operatiei de indepartare a dintilor de minte

Un medic dentist recomanda aceasta operatie daca radiografiile arata ca maselele de minte sunt grav afectate sau pot cauza probleme dentare in viitor. Unele dintre problemele potentiale pe care maselele de minte le pot cauza sunt:

  • infectii;
  • carii dentare:
  • deteriorarea dintilor din jur:
  • boala parodontala;
  • pierderea osoasa;
  • pierderea dintilor.

Contraindicatii in ceea ce priveste extractia molarului de minte

Cele mai citite articole

Extractia maselei de minte in cazul persoanelor tinere este de obicei mai usor de realizat decat in cazul persoanelor cu o varsta inaintata. Tot varsta inaintata poate sa duca si la aparitia unei serii de complicatii.

La persoanele mai tinere, osul este mai flexibil si mai elastic, ceea ce ajuta la indepartarea maselei de minte usor, reducandu-se, implicit, riscul de fractura osoasa. De asemenea, la persoanele mai tinere, potentialul de vindecare poate fi si el mai ridicat, ceea ce reduce riscul de experimentare a efectelor secundare.

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul de interventie?

Inainte de procedura, este foarte important ca pacientul sa se consulte cu medicul dentist si sa stabileasca ce are de facut, pentru a nu fi luat pe nepregatite. De asemenea, tot cu acesta trebuie sa fie planificat si timpul de recuperare, dar si daca aceasta are un impact negativ in desfasurarea activitatilor zilnice. 

In concluzie, o astfel de interventie trebuie sa fie bine planificata impreuna ce medicul stomatolog, astfel incat totul sa decurga in parametri optimi, iar pacientul sa se pregateasca in mod corespunzator.

Cele mai citite articole