În fiecare an până la Anul Nou, este timpul că tot felul de pomi fructiferi să-și tundă ramurile și mugurii. Pentru a le face să crească mai bine și să dea mai multe fructe anul viitor, trebuie să acordăm mai multă atenție instrumentelor de tăiere a pomilor fructiferi și a podgoriilor.
Acum, pe piață, toate tipurile de tăietoare electrice pentru tăierea pomilor fructiferi și a podgoriilor de pe piață.
Tăierea și Legarea Viței de Vie – Unde plantăm vită de vie?
Tăierea și legarea viței de vie sunt cele mai importante operațiuni de întreținere și asigurare a recoltei. Dar mai întâi să vedem ce locuri sunt ideale pentru plantarea butașilor. Pentru că producția de struguri să fie la maximă trebuie să avem în vedere doi factori: lumina și căldură. Locul în care doriți să plantați butucul trebuie să fie cât mai mult timp însorit în cursul zilei, aceste zone sunt: sud, sud-vest, sau sud-est.
Un alt factor pe care trebuie să-l aveți în vedere este distanța dintre butuci. Distanța de plantare trebuie să fie de cel puțin jumătate de metru pentru a permite circulația aerului. Furnizandu-i aceste condiții butucului, acesta va beneficia de o cantitate maximă de căldură, iar maturizarea strugurilor se va face mai devreme fiind mai puternic colorați și dulci.
Cele mai citite articole
Este de evitat plantarea viței de vie în apropierea pomilor sau în zonele umbroase. În același timp trebuie să avem în vedere că prin plantarea viței de vie să se înfrumusețeze curtea, vită de vie să se integreze armonios în aspectul general al curții.
Tăierea și Legarea Viței de Vie
Lucrările de toaletare a viței de vie se face primăvară timpuriu, înainte de deschiderea mugurilor (pornirea vegetației). Pentru vită de vie tip boltă și pergola se face o tăiere scurtă lăsând verigi de rod alcătuite din cepi la 1-2 ochi și cordițe la 4-5 ochi viabili, iar producția poate ajunge la peste o sută de ochi la un butuc viguros și bine susținut de îngrășăminte.
Deoarece prin tăiere butucul de vie este direct afectat, este necesar că aceste lucrări să fie făcute de cei care cunosc aspectele biologice ale soiurilor respective, condițiile de mediu și principiile pe care se sprijină tăierea, soiurilor, condițiile de mediu și bineînțeles principiile pe care se sprijină tăierea și mai ales procesul să fie realizat cu o foarfecă de vie.
Ce trebuie să aveți în vedere înaintea tăierii viței de vie:
Probabil ai auzit frecvent acești termeni. Tăierea în uscat este efectuată în perioada de repaus vegetativ, iar tăierea în verde se face în timpul perioadei de vegetație, în cazuri extreme când plantă este afectată de anumiți factori.
Perioada cea mai potrivită pentru tăierea viței de vie în uscat este de la sfârșitul lunii februarie, până la începutul lunii aprilie.