Care este temperatura ideală pentru vin?

Temperatura corectă a vinului este esențială în degustările cu adevărat pretențioase. Cunoscătorii insistă puternic să aibă toate condițiile ideale pentru degustarea vinurilor lor preferate. Niște vitrine frigorifice de vinuri de la TC Romania Crown Cool te pot ajuta și pe tine, dacă comercializezi asemenea băutură nobilă, pentru a o păstra în bune condiții.

Doar așa clienții pot avea ceea ce își doresc: la deschiderea unei sticle să evalueze corect lichidul prețios. 

Nu îți risca renumele servind vin scump în condiții improprii 

Poate părea ceva fantastic și oarecum forțat, dar pentru acele persoane care sunt legate de tradițiile viticole, pentru aceia care consideră vinul ca fiind mult mai mult decât o băutură, mai degrabă o adevărată comoară, o servire slabă poate strica iremediabil reputația unui local care se respectă. Tu ai accepta cu nepăsare ca din cauza unei probleme care nu este legată strict de băutură, ci de temperatura de păstrare și servire, vinul din soiuri selecționate pe care îl vinzi la preț mare să fie incorect evaluat?

TC Romania Crown Cool îți oferă acum echipamente specializate care să îți permită a avea grijă, așa cum trebuie de vinul pe care îl oferi clienților tăi. 

Unele dintre caracteristicile de bază ale vinurilor 

Corpul vinului: simțul mirosului este susceptibil doar la vapori, iar vinurile mai pline au o greutate moleculară mai mare, decât cele mai ușoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vinurile roșii sunt degustate la o temperatură mai mare, decât cele albe.

Soiul de struguri: unele soiuri produc vinuri mai volatile, decât altele. Pinot Noir, de exemplu, este mai volatil, decât Cabernet Sauvignon.

Tanicitate: taninul este un element conținut doar în vinul roșu și care dă impresia că îți strepezește gura. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât devine mai evidentă această senzație, făcând vinul neplăcut, dacă băutura este rece.

Aroma: cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai mare evaporarea și, în consecință, parfumul băuturii este mai accentuată. Această întărire trebuie totuși să fie extrem de bine dozată, deoarece în multe vinuri albe parfumul este deja intens în mod natural. Temperaturile ridicate conduc la pierderea eleganței și a prospețimii, făcând vinul derutant pentru acela ce îl bea. În opoziție, temperaturile foarte scăzute ascund orice aromă pe care o poate avea un anumit vin, deci trebuie și ele evitate.

Dulceața vinului: această caracteristică este accentuată de căldură și înmuiată de frig.

Cele mai citite articole

Una dintre cele mai mari precauții este cu siguranță temperatura de păstrare, precum și aceea de servire. Este posibil ca o sticlă cu vin să fi fost transportată și depozitată în cel mai bun mod posibil, lichidul să fi fost turnat în cel mai potrivit pahar care există și totuși, dacă temperatura la care este adus la masă nu este corectă, vinul să nu se dezvăluie așa cum clientul se așteptă.

De câte ori ai văzut clienți cunoscători că se plângeau celorlalți meseni de faptul că un anumit vin este prea alcoolic? Sau că are extrem de mult tanin? De cele mai multe ori, aceste defecte nu provin de la băutura în sine, ci rezultă pur și simplu dintr-o alegere greșită a temperaturii de servire ori, la fel de grav, a temperaturii de păstrare.

Evident, pentru un nespecialist, dacă mai este și fan declarat bere, cel mai rapid mod de a răci un vin este să-l așezi într-o găleată plină cu apă cu gheață. Sau cel mult o frapieră! O blasfemie, ar spune cunoscătorii!!!

Pentru a înțelege de ce ar spune asta, e suficient să ne amintim de niște principii simple: la căldură moleculele unui lichid se mișcă mai repede, reacțiile chimice sunt mai accelerate. De aceea un vin servit peste temperatura recomandată poate da impresia că este foarte alcoolic, deoarece moleculele de alcool se desprind mai ușor, pe măsură ce mediul este mai cald.

Pe de altă parte, în frig, moleculele sunt mai leneșe, reacțiile sunt mai lente și, prin urmare, un vin când este foarte rece va părea lipsit de aromele caracteristice. Explicația rezidă în faptul că moleculele aromatice nu se vor desprinde atât de ușor, vor rămâne inerte. În plus, alt lucru negativ este acela că la temperatură scăzută tinde să crească duritatea taninurilor din băutură.

Studiile arată că temperatura cea mai apropiată de cea ideală pentru vinurile roșii este de 18 grade Celsius, pentru cele albe și roze de aproximativ 10 grade Celsius, în timp ce pentru vinurile spumante este de aproximativ 6 grade Celsius. 

Cum se ajunge la temperatura potrivită? 

În aproximativ 10 minute scufundat într-o găleată de apă cu gheață (frapieră), un vin alb trece de la 18 grade Celsius la vreo 13 grade Celsius.

Cu toate acestea, să recunoaștem, nu întotdeauna ai un termometru aproape sau chiar orice dispozitiv tehnologic pentru răcirea automată. Deci, cum să o faci? Cu ajutorul vitrinei frigorifice speciale pentru vinuri de la TC Romania Crown Cool.

În congelatorul clasic, dacă lichidul îngheață, pe lângă faptul că dăunează băuturii, volumul tinde să crească și să expulzeze dopul de plută. În frigider, lipsa umezelii poate determina uscarea plutei, de aceea nici într-un astfel de echipament nu se recomandă păstrarea vinurilor acolo mult timp.

Intră pe tcromania.com la secțiunea Vitrine frigorifice vinuri pentru a vedea echipamentele pe care le poți comanda de la TC Romania Crown Cool.

Cele mai citite articole