Asigurarea RCA este obligatorie și îți asumi riscuri mari dacă circuli cu mașina în absența acesteia. Pe lângă acest aspect, pe care îl cunoaște toată lumea, există și alte câteva lucruri, cel puțin la fel de importante, dar mai puțin cunoscute pe care este necesar să le știi. Unele dintre aceste informații te vor ajuta să alegi soluția optimă de asigurare și îți pot reduce costurile.
Fii selectiv și atent la detalii
Cei mai mulți dintre posesorii de mașini încheie polița RCA la un broker, iar contactul cu acesta este fizic, presupune deplasarea la un sediu sau, în cazurile fericite, o întrevedere cu acesta într-un loc stabilit de comun acord. Relația este una creditată mutual cu încredere, astfel că vei alege un asigurător pe baza informațiilor pe care le primești de la broker.
O soluție mai eficientă și mai simplă, unde decizia alegerii firmei de asigurare îți aparține exclusiv, în calitatea ta de proprietar al autovehiculului, este opțiunea unei asigurari auto online. În felul acesta poți selecta dintr-o multitudine de variante pe aceea potrivită pentru tine și vei putea alege inclusiv în funcție de marca mașinii și localitatea de domiciliu. Aceste două elemente pot aduce diferențe de costuri în favoarea ta.
Cine conduce mașina?
Polița RCA se emite doar pe numele proprietarului de drept al autovehiculului, dar asigurătorii solicită informații referitoare la datele personale ale celui sau celor care conduc, fie și ocazional, respectivul vehicul. Este important de știut că bonificațiile sau malusul (penalizările pentru evenimente rutiere din culpa titularului poliței) sunt valabile atunci când conducătorul auto și proprietarul sunt una și aceeași persoană. În caz contrar, se fac diferențieri, și valoarea poliței poate să scadă sau să crească.
O altă categorie de bonusuri este cea raportată la vârstă. Dacă nu există istoric de accidente, aceste bonusuri le primesc conducătorii auto, indiferent dacă sunt sau nu proprietarii mașinii, după împlinirea vârstei de 30 de ani. Bonusul maxim se poate obține dacă, în decurs de 7 ani consecutivi autoturismul asigurat nu a fost implicat în incidente rutiere care să necesite plata unor daune de către asigurător, către terți.
Profită de bonusuri
Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele stabilite prin lege și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cea mai importantă prevedere este aceea că șoferii prudenți, care nu au în antecedente evenimente rutiere, plătesc o primă de asigurare mai mică decât cei care sunt responsabili de producerea unor accidente. Pentru a se stabili aceste bonusuri, se ia în calcul o anume perioadă de referință, de regulă, durata precedentei polițe de asigurare.
Cele mai citite articole
Pentru bonificații, sunt luate în calcul și vârsta proprietarului, dar și a celor care conduc respectivul vehicul, precum și capacitatea cilindrică a mașinii și localitatea de domiciliu. În consecință, valoarea poliței poate varia în funcție de adresa de domiciliu a proprietarului.
Ca să vezi cât de mari pot fi bonusurile pentru conducătorii auto disciplinați care nu au evenimente rutiere, calculează suma necesară pentru polița RCA cu și fără bonus. Sunt situații în care bonusul poate aduce reduceri de până la 60% din valoarea asigurării.
Ce beneficii aduce polița RCA
Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare. Sunt acoperite pagubele materiale și despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces și cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată în procesul civil. Limitele de despăgubire stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt de 1.000.000 euro pentru daune materiale și de 5.000.000 euro pentru vătămări corporale și decese.
La fel de utilă este și informația că, indiferent de prima de asigurare plătită şi de asigurătorul la care se încheie polița, riscurile pe care aceasta le acoperă sunt aceleaşi.
Polița RCA este un contract între proprietarul mașinii și asigurător, acesta din urmă fiind obligat de lege să-și onoreze angajamentele. Asigurătorii RCA au obligaţia de a publica și de a informa persoanele asigurate despre procedura de acordare a despăgubirilor, inclusiv termenele de plată ale acestora, precum și informaţii privind personalul de specialitate responsabil cu desfășurarea activităţii de constatare și lichidare a daunelor auto.
Sursa foto: Shutterstock.com