Într-o lume în care sănătatea și echilibrul intern al organismului sunt esențiale este bine de știut ce sunt probioticele și care sunt beneficiile oferite de acestea în buna funcționare a sistemului digestiv și pentru întărirea imunității. Probioticele sunt microorganisme vii regăsite în suplimente alimentare, dar și în unele alimente fermentate. Multe dintre microorganismele din produsele de tip probiotic sunt asemănătoare celor existente în mod natural în corpul uman.
Stimularea sănătății naturale a organismului și menținerea echilibrului microbiotei intestinale se poate face cu ajutorul probioticelor administrate conform indicațiilor medicale, în funcție de nevoi și de afecțiunile cu care te poți confrunta. Pe piață există produse ce pot fi administrate bebelușilor, copiilor, dar și adulților.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt produse care combină bacteriile benefice vii și/sau drojdii care se regăsesc în mod normal la nivelul organismului tău. Suplimentele probiotice sunt o variantă cu ajutorul cărora introduci bacterii bune în corp. Găsești o gamă bogată de probiotice pe drmax.ro, pentru fiecare grupă de vârstă și nevoie.
Organismul uman are atât bacterii bune, cât și bacterii rele. Probioticele sunt create din bacterii bune care să te ajute să îți menții corpul sănătos și perfect funcțional. Probioticele sunt un ajutor de nădejde al corpului și în lupta cu bacteriile rele în momentele în care numărul acestora este foarte mare și îți afectează sănătatea. Cum fiecare individ este unic, microbiomul său este incomparabil, motiv pentru care nevoile pot fi diferite. (1)
Se crede ca probioticele ajută la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din intestine și stomac atunci când apare o perturbare pe fondul unei boli sau al unei afecțiuni, așa cum este cazul în sindromul colonului iritabil, dar au capacitatea și de a oferi suport pentru întărirea sistemului imunitar. (2)
Tipuri comune de probiotice
Sunt multe tipuri de probiotice ce pot fi identificate și utilizate, dar cele mai cunoscute dintre bacteriile existente în suplimentele alimentare sunt:
- Lactobacillus;
- Bifidobacterium.
Dintre drojdii, frecvent întâlnim Saccharomyces boulardii. (1)
Beneficiile oferite de probiotice
Echilibrarea sistemului digestiv
Bacteriile bune din probiotice restabilesc echilibrul natural al florei intestinale atunci când ajung în organism. Dezechilibrul poate proveni din înmulțirea excesivă a bacteriilor rele, pe fondul unor boli și al administrării unor medicamente precum antibioticele, dar și pentru că ai făcut numeroase alegeri alimentare greșite. (3), (4)
Ajutor pentru cei cu boli digestive
Simptomele neplăcute resimțite pe fondul existenței unor boli digestive pot fi ameliorate prin administrarea de probiotice. Îmbunătățiri ale simptomelor au sesizat cei care au boli inflamatorii intestinale, colită ulceroasă, boala Crohn sau alte tulburări intestinale, după administrarea de probiotice. (3)
Prevenirea și tratarea diareei
Probioticele au capacitatea de a preveni apariția diareei, dar și de a trata eficient această afecțiune, prin reducerea severității simptomelor și a frecvenței episoadelor. De regulă, diareea este asociată administrării de antibiotice, iar probioticele sunt necesare pentru reducerea acestor manifestări.
Cele mai citite articole
Unele studii au arătat că probioticele sunt benefice și au eficiență în infecția cu Clostridium difficile. Totodată, probioticele și-au dovedit utilitatea și în ceea ce privește reducerea perioadei și a simptomelor în diareea neasociată cu antibioticele. (3), (4)
Întărirea sistemului imunitar
Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală faptul că probioticele au redus durata infecțiilor respiratorii. Unele pot chiar oferi suport în ceea ce privește reducerea riscului de infecții la nivelul tractului urinar. Aceste dovezi pot conduce la concluzia că probioticele pot întări sistemul imunitar uman, însă mai sunt încă necesare studii în acest sens. (3)
Suport în afecțiunile pielii la copii
Sunt câteva studii mai vechi care au oferit rezultate potrivit cărora, unele tulpini de probiotice au redus severitatea eczemei la copii și sugari, legătura dintre gravitatea afecțiunii și beneficiile oferite de probiotice mai trebuie studiată. (3)
Pentru rezultate eficiente, probioticele ar trebui administrate alături de prebiotice, respectând dozele recomandate și numărul de zile de tratament. Ideal este să vorbești cu medicul curant înainte și să achiziționezi probioticele recomandate nevoilor tale specifice.
Acest articol este informativ și prezintă date generale despre probiotice. Aceste suplimente alimentare nu pot înlocui un tratament medical și nici nu se pot substitui unei alimentații echilibrate. Consultă medicul înainte de a lua probiotice și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Probiotics – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics
2. Probiotics – https://www.nhs.uk/conditions/probiotics/
3. 8 Health Benefits of Probiotics – https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics
4. Probiotics: What You Need To Know – https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know