Ce sunt titlurile de stat si cine le poate cumpara? 

In ultimii ani s-a prezentat adesea in mass-media posibilitatea ca oamenii obisnuiti sa investeasca in titluri de stat, in urma acestei investitii obtinand anumite castiguri. Cu toate acestea nu sunt foarte multi cei care stiu ce sunt titlurile de stat si cum pot obtine profit dintr-o astfel de investitie. 

Drept urmare, in articolul de fata sunt prezentate cateva informatii de baza legate atat de aceste instrumente financiare, cat si de modul de desfasurare a acestui proces de investitii. 

Ce sunt titlurile de stat? 

Titlurile de stat sunt instrumente financiare utilizate de statul roman pentru a obtine finantare, in vederea sustinerii deficitului bugetar. Dupa cum se poate deduce, acestea sunt emise de stat in vederea obtinerii unui imprumut financiar din partea cetatenilor. De aceea, cei care pot cumpara titluri de stat sunt toate persoanele care au implinit varsta de 18 ani in momentul investitiei. 

In general, titlurile sau obligatiunile de stat au o perioada fixa de maturitate, de la 12 la 36 de luni, cu o dobanda care difera in functie de perioada de maturitate. Pe tot parcursul acestei perioade, posesorii titlurilor de stat nu pot retrage sumele investite, in schimb vor obtine dobanda aferenta acestora, care este scutita de la impozite.  

Cum pot fi cumparate titlurile de stat? 

Titlurile de stat pot fi de doua feluri, Tezaur sau Fidelis, intre care exista o serie de diferente importante, legate de valoarea minima care poate fi investita, posibilitatea de transfer si rata dobanzii. De exemplu, pentru obligatiunile Tezaur se poate investi incepand de la 1 leu, pe cand pentru obligatiunile Fidelis, suma minima este de 100 de lei sau 100 de euro, iar actiuni Digi se afla in continua crestere. 

Cu toate acestea, modul in care se poate face achizitia este unul foarte simplu. Titlurile de stat pot fi cumparate fie prin intermediul sucursalelor Postei Romane, fie la sediile teritoriale ale Trezoreriei, ori chiar prin intermediul unor institutii financiare. 

In concluzie, cetatenii romani care doresc sa investeasca o suma de bani si sa ajute statul in acelasi timp pot alege sa investeasca in titluri de stat, mai ales ca nu sunt impuse conditii drastice.