Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Este posibil ca primul arhitect să fi trăit cu mii de ani înainte de primele date istorice pe care omenirea le-a consemnat, asta pentru că, în general, oricine proiectează o clădire poate fi numit generic „arhitect”. Dacă în zilele noastre o vizită la un birou de arhitectura îți rezolvă toate problemele legate de proiectarea casei visurilor tale, de la proiect, la design, instalații și până la autorizatie ISU, acum mii de ani lucrurile stăteau cu totul altfel.

Înainte de apariția sculelor pentru modelarea pietrelor sau tăierea lemnului, undeva la un moment dat, probabil, a existat un om căruia i-a venit în minte proiectul unei construcții și a ridicat-o din noroi, paie sau orice altceva ce avea la dispoziție.

Prin urmare, șansele ca lumea modernă să cunoască identitatea primului arhitect sunt extrem de mici. Istoria a păstrat însă identitatea mai multor arhitecți din vechile timpuri.

Primul arhitect consemnat de istorici

Istoricii îl amintesc pe Imhotep, care a trăit în jurul anului 2600 î.Hr. și a slujit pe faraonul egiptean Djoser, drept primul arhitect identificat din istorie. Imhotep, creditat cu proiectarea primului complex piramidal egiptean (Piramida lui Djoser sau Piramida în Treptede la Saqqara), prima structură extinsă de piatră cunoscută din lume, a inspirat piramidele mai extravagante de mai târziu.

 La două mii de ani după moartea sa, egiptenii l-au zeificat pe Imhotep grație numeroaselor cunoștințe pe care le-a adus poporului său (printre care și cele de medicină). Până la Imhotep faraonii erau îngropați în mastabe, uriașe ridicături făcute din cărămizi de lut.

Primii arhitecți greci

Cele mai citite articole

Arhitectura greacă, dezvoltată din cultura miceniană, a influențat puternic pe cea a romanilor, a perșilor și a altor civilizații timpurii. O mulțime de constructori au dus stilurile arhitecturale grecești de-a lungul veacurilor până în timpurile moderne. Cu toate acestea, identitatea primilor arhitecți care au dezvoltat stilurile dorice și ionice este pierdută în istorie.

Primii constructori chinezi

Vechea versiune a Marelui Zid și identitatea primului său arhitect au fost pierdute de istorie. Cu toate acestea, arheologii au arătat că, în jurul secolului al III-lea î.Hr., constructorii din China construiau ziduri complexe și rezistente folosind straturi de pietre intercalate cu noroi și folosind cofragi din lemn; procedeul este cunoascut drept metoda de construcție hang-tu.

Primul arhitect roman

Vitruvius Pollio (născut în anii 80–70 î.Hr.), este adesea considerat ca primul „arhitect” recunoscut în istorie. Mare scriitor, inginer și constructor roman, acesta a servit în armata romană pe postul de ofițer de artilerie.

Descoperirea marii cărți pierdute a lui Vitruvius,  „De Architectura”, în perioada Renașterii timpurii, de către cărturarul florentin Poggio Bracciolini, a influențat și a inspirat mișcarea arhitecturală, contribuind la dezvoltarea arhitectului ca profesie în sine. Cartea este considerată astăzi, un adevarat izvor istoric despre modalitatea de construire din Antichitatea romană, dar și despre cele mai bune principii care stau la baza arhitecturii mondiale din toate timpurile.

Tratatul „De Architectura” ar fi fost dedicat de Vitruvius împăratului Caesar Augustus. A fost scris în limba latina și cuprinde 10 cărți, dintre care amintim: Proiectare urbană, Materiale de construcție, Temple, Construcții civile, Aducțiune apa și apeducte etc.

Cele mai citite articole