Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Istoria parfumului este una îndelungată și deopotrivă fascinantă. Cuvântul „parfum” își are originile în limba latină și înseamnă „prin fum”. Deși cuvântul pe care îl folosim și în prezent are originile la Roma, amestecul de uleiuri aromate și extracte a luat naștere în Orientul Mijlociu, în urmă cu sute de ani. Extragerea uleiurilor prin metoda distilării (uleiuri care sunt, apoi, adăugate în compoziția parfumurilor) este un procedeu antic, folosit și în prezent, fiind printre cele mai folosite metode de extragere a uleiurilor esențiale pentru parfumuri. 

În prezent, industria parfumurilor este printre cele mai puternice. Anual, producătorii creează noi combinații de esențe; de aceea, alegerea unui parfum poate fi, de cele mai multe ori, destul de dificilă. 

Descoperă notele care te reprezintă 

Deși nu există reguli stabilite, în ceea ce privește alegerea și purtarea unui parfum, unele dintre acestea sunt mai potrivite în funcție de personalitate, anotimp sau chiar de momentul zilei. 

Notele parfumului sunt cele după care îl putem recunoaște cu ușurință. Primele note pe care le percepem sunt cele de bază. Acestea rămân pe piele doar câteva minute după ce pulverizăm parfumul. Ulterior, sesizăm notele de mijloc, cele ce rămân pe piele aproximativ o oră. Notele de vârf rezistă cel mai mult pe piele și le percepem până când aroma se evaporă total.

În funcție de preferințele personale, de ocazie, de anotimp sau de momentul zilei, poți opta pentru parfumuri femei cu note florale, citrice ori fresh sau cu arome dulci, potrivite mai ales pentru sezonul rece sau pentru seară. În cazul în care dorești un parfum persistent, cu arome intense, poți alege un parfum oriental. Însă, dacă vrei să simți o aromă mai proaspătă, poți alege parfumuri florale.

Dacă parfumurile se numără printre pasiunile tale, este bine să știi că există o mulțime de termeni specifici după care să te ghidezi, pentru a-ți îmbogăți colecția. Însă lucrurile nu sunt atât de complicate precum ar putea părea, pentru că te vor interesa doar câțiva termeni care te vor ajuta să alegi mai ușor parfumul potrivit, care să îți exprime personalitatea.

Cele mai citite articole

Pentru a alege aroma potrivită, este important să știi că parfumurile sunt, în general, clasificate în funcție de rezistența acestora, de la cele mai intense la cele mai light, care nu persistă timp îndelungat. Poți opta pentru parfum, apă de parfum, apă de toaletă sau apă de colonie, în funcție de preferințele tale. Cel mai folosit tip de parfum este apa de toaletă (EDT), a cărei aromă rezistă mai multe ore.

Verifică persistența parfumului

Dacă ai găsit parfumul care ți se potrivește, este recomandat să testezi rezistența acestuia pe piele, care depinde, în primul rând, de pH. Din acest motiv, același parfum poate avea o rezistență diferită pe piele, de la o persoană la alta.
Pentru a verifica rezistența pe piele a unui parfum, îl poți testa cu ajutorul unei mostre sau poți merge într-o parfumerie, pentru a te asigura că faci cea mai potrivită alegere. Pulverizeaza pe piele o cantitate mică de parfum și vezi dacă îți place la fel de mult după ce se evaporă notele de mijloc, cele care au o rezistență medie în timp. 

Testarea unui parfum este importantă și pentru a vedea dacă acesta îți dă o stare de bine sau dacă, dimpotrivă, creează disconfort sau are în compoziție o aromă prea intensă, care îți poate cauza migrene ori alergii. Există anumite arome și extracte din compoziția parfumurilor care pot fi foarte intense și pot crea o senzație neplăcută.

De asemenea, poți prelungi persistența unui parfum, dacă îl aplici la încheieturi, pe gât sau în zona decolteului. În aceste zone, parfumul se combină mult mai repede cu uleiurile produse în mod natural de corp și va rezista mai mult timp. În cazul în care parfumul pe care l-ai ales se evaporă prea repede, o altă metodă pentru a-i prelungi rezistența este să îl amesteci cu o cantitate mică de cremă hidratantă (fără parfum) înainte de a aplica parfumul pe tot corpul.

Atunci când dorești să cumperi un parfum cu care nu ești foarte familiarizat, este recomandat să acorzi atenție câtorva aspecte, pentru a te asigura că faci alegerea corectă și că produsul va persista. Testează-l înainte de a cumpăra și alege varianta potrivită, în funcție de preferințele tale și de starea pe care ți-o creează.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole