Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Astăzi, cu toate salturile masive ale tehnologiei și efectele miraculoase ale medicinei moderne, oamenii uită adesea să mai aprecieze calitatea vieții pe care o trăiesc în lumea modernă. Există nenumărați factori care contribuie la calitatea vieții, și, probabil, s-ar putea scrie cărți întregi despre profesiile care ne fac viața mai ușoară. Totuși, o profesie specială care este adesea trecută cu vederea este cea de instalator

Prin urmare, iată cum au schimbat instalațiile sanitare moderne lumea.

Pentru a aprecia cu adevărat impactul pe care l-au avut instalațiile sanitare moderne asupra vieții oamenilor, trebuie mai întâi să ne uităm la cum era lumea înainte de practicile și convențiile care au făcut din comerț ceea ce este astăzi. După prăbușirea Imperiului Roman, o imensă majoritate a europenilor care trăiseră sub asuprirea romanilor au început să răspândească o doctrină a urii pentru absolut tot ceea ce Imperiul Roman a introdus în societățile lor, inclusiv îmbăiatul.

A apărut chiar o credință ridicol de populară conform căreia spălarea corpului ar provoca o boală și, astfel, aversiunea culturală față de îmbăiat a continuat în majoritatea epocilor întunecate.

Cele mai citite articole

Înainte de introducerea instalațiilor sanitare moderne, o baie consta (dacă erai suficient de bogat sau privilegiat) într-un castron, ulcior, suport de spălat sau oală de cameră. Aproape peste tot în Europa și mai târziu în America colonială, „deșeurile umane” erau aruncate în stradă sau oriunde li se părea convenabil.

Această ignorare a igienei, în special în zonele mai urbanizate, a condus la probleme de infestare aproape constante cu șobolani și alți paraziți. Cel mai devastator rezultat al acestui fapt a fost de departe apariția ciumei, numită și Moartea Neagră. Deși nu există o cifră exactă, se crede că ciuma a ucis între 75 și 200 de milioane de oameni, aproximativ o treime din întreaga populație a Europei la acea vreme.

Privind înapoi la aceste perioade din istorie, este ușor de văzut cât de mare a fost impactul pe care l-au avut instalațiile sanitare moderne asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Există încă dovezi puternice în acest sens și în zilele noastre. 

Cu doar douăzeci de ani în urmă, în timpul crizei refugiaților din Rwanda, au existat focare uriașe de dizenterie în rândul refugiaților care locuiau în lagăre lipsite de instalații sanitare adecvate. Acest lucru a condus la o campanie a ONU pentru aprovizionarea taberelor de refugiați cu apă purificată și încurajarea refugiaților să folosească toaletele și să arunce mizeria cât mai departe posibil de orice locuință. După introducerea acestor măsuri, rata dizenteriei a scăzut.

Este de la sine înțeles că sistemele și practicile sanitare au evoluat enorm de la începuturile sale. Data viitoare când te vei bucura de un pahar de apă de la robinet sau de un duș fierbinte în casa ta, ar fi bine să le mulțumești în gând celor care au contribuit la îmbunătățirea și creșterea industriei sanitare de astăzi.

Cele mai citite articole