Pentru cei mai mulți părinți, plecarea copilului de acasă și mutarea acestuia la facultate reprezintă o schimbare majoră în rutină, obiceiuri financiare, dar și sociale. Pe lângă faptul că trebuie să te obișnuiești cu lipsa tânărului adult de acasă, ai nevoie de resurse pentru a-l sprijini în drumul său.
Iată câteva modalități de a-l ajuta pe copilul tău să aibă o viață liniștită, chiar dacă este departe de casă:
Ajută-l să-și echipeze locuința cu cele necesare
Ca părinte și ca adult cu experiență vastă de viață, știi mai bine de ce are nevoie fiecare persoană în casă pentru a întâmpina fiecare zi fără griji. Electronicele și electrocasnicele sunt printre cele mai importante lucruri din orice locuință, motiv pentru care este esențial să îi achiziționezi aparatura de calitate. În magazinele Altex găsești produse de la espressoare, la sisteme audio, la prețuri avantajoase și potrivite pentru stilul de viață al unui tănăr. Alege un credit de nevoi personale dacă ai nevoie de un buget mai mare pentru echiparea și amenajarea viitoarei case a copilului tău. În acest fel nu va trebui să faci compromisuri și poți opta pentru obiecte necesare de calitate, fabricate după tehnologia de ultimă oră.
Fii deschis la noi posibilități
Odată cu plecarea la facultate, copilul tău va avea la dispoziție mai multe oportunități de studiu. De exemplu, acesta poate pleca în afara țării la schimburi de experiențe sau cu o bursă specială. Este esențial ca părinții să rămână deschiși la toate aceste posibilități și să-și poată susține copilul în aventuri noi zi de zi. Dacă și copilul tău primește astfel de oportunități pe parcursul studiilor, nu îți fie teamă să ai încredere că se va descurca și în afara granițelor țării. De asemenea, nu îl descuraja pe baza distanței care se instalează între acesta și familie, ci ajută-l să fie cât mai ambițios zi de zi.
Oferă sfaturi cu accent pe empatie
Cele mai citite articole
Vei avea nevoie de o doză mare de empatie pentru a oferi sfaturile potrivite odată ce copilul tău se mută de acasă. Nu încerca să compari experiențele sale cu cele pe care le-ai avut tu în tinerețe. Pune întrebări relevante despre ceea ce i se întâmplă și raportează-te la vremurile actuale și la lucrurile cu care se poate confrunta copilul tău, prin care tu nu ai trecut.
Sfaturile trebuie să se concentreze pe dilemele personale ale copilului tău și să fie oferite doar dacă acesta îți cere opinia sinceră. Cei mai mulți tineri nu își doresc să afle că părinții lor știu mai bine, ci să fie tratați de la egal la egal. Acum că și copilul tău este un adult va trebui să îi oferi aceeași înțelegere și să-l privești de la același nivel ca pe orice adult, chiar dacă rămâne sub aripa ta protectoare.
Sprijină-ți copilul în cadrul experienței de neuitat pe care o reprezintă plecarea la facultate și îl vei putea observa cum se dezvoltă spre a-și găsi un drum și o carieră. Fii alături de acesta atât pe plan material, cât și spiritual și oferă-i o parte esențial din înțelepciunea ta.
Sursa foto: pexels.com