Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mersul la gradinita implica foarte multe pregatiri care, in mod ideal, ar trebuie efectuate cu cateva luni inainte. Cu cat copilul stie mai multe detalii, isi poate imagina cum va fi acolo, intentioneaza sa isi faca prieteni si invata tot felul de lucruri, cu atat va avea o atitudine mai pozitiva fata de aceasta noua experienta, se va simti mai dezinhibat si mai pregatit pentru a face fata provocarilor. 

Intalnirea cu doamna educatoare inainte de inceputul gradinitei este foarte recomandata. Daca exista aceasta oportunitate, asigurati-va ca profitati de ea. Personal, va puteti face o idee despre asteptarile sale, despre programul de clasa, despre planurile pe care doreste sa le puna in aplicare cu micutii, si asa mai departe. 

Copilul se va simti si el mai linistit daca o va cunoaste pe doamna educatoare, persoana alaturi de care va porni in lumea educatiei mai profunde. Pentru ca celelalte pregatiri sa decurga mai usor, puteti solicita sfaturi, cum ar fi ce rechizite sa achizitionati, ce articole vestimentare, ce jocuri sau orice alte nelamuriri. 

Iata si alte modalitati prin care va puteti pregati copilul pentru gradinita:

Faceti cunostinta cu alfabetul

Cele mai citite articole

Copiii se vor simti mai pregatiti pentru gradinita si pentru asteptarile pe care le au cadrele didactice daca detin deja cateva cunostinte despre alfabet. Prin urmare, oferiti copilului acest avans si incercati sa il expuneti la lectii despre alfabet inainte de a merge la gradinita. 

Parcurgeti impreuna literele, invatati-l cum sa le recunoasca si cum sa le rosteasca si, de asemenea, va fi foarte util sa il invatati si notiunile de baza despre cifre. Astfel, micutul va fi mai relaxat la gradinita, deoarece nu va simti ca totul este un concept complet strain. 

Achizitionati  rechizite scolare

Copilul va avea nevoie de un rucsac mic, de rechizite scolare si, eventual, de o caserola pentru pranz si o sticla de apa. Toate aceste recipiente ar trebui sa se inchida si sa se deschida cu usurinta. In ceea ce priveste rechizitele scolare, s-ar putea ca atentia micutului sa fie atrasa de rechizitele colorate, cu supereroii sau printesele preferate. Mergeti impreuna la cumparaturi pentru ca cel mic sa isi aleaga rechizitele pe care si le doreste si care ii sporesc entuziasmul fata de scoala. 

Puneti in practica o rutina de dimineata

Multi copii sunt obisnuiti sa se trezeasca la 6 sau la 7 dimineata, dupa care sa traga un pui de somn la ora 10. Dar daca vor merge la gradinita, care incepe de la ora 8 sau 9, nu vor mai putea dormi la 10. Incercati sa ajustati rutina de dimineata pentru a se sincroniza cu rutina din timpul gradinitei, astfel incat copilul sa fie deja obisnuit cu noul program pana cand va incepe sa mearga la gradinita. 

Cele mai citite articole