Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Acasă este locul în care ne relaxăm, ne încărcăm bateriile și unde abia așteptăm să ne întoarcem după o zi de lucru, așa că ne dorim să fie exact pe gustul nostru și să ne înconjurăm de piese de mobilier, accesorii și finisaje de calitate, potrivite stilului nostru.

Orice spațiu, indiferent că este la exterior sau în casă, este mult mai confortabil și mai plăcut vizual, dacă este bine amenajat, iar finisajele sunt alese cu grijă. Cum detaliile fac întotdeauna diferența, este bine să știi că sunt câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, când vine vorba de finisaje, pentru ca acestea să dea o notă elegantă locuinței tale primitoare, bine organizate și compartimentate. 

Finisaje pentru podele, ca să obții un aspect uniform

Indiferent care este tipul de podea pe care l-ai ales, fie că ai optat pentru parchet din lemn masiv, fie că ai preferat pardoseala laminată, este important să alegi o soluție completă, cu finisajul potrivit. Din această perspectivă, plintele sunt cele care leagă vizual întreg ansamblul, așa că este recomandat să optezi pentru o variantă în același stil cu parchetul. 

Avantajele plintelor pentru parchet sunt numeroase:

  • echilibrează vizual ansamblul;
  • au efect de lemn masiv, care dă senzația de căldură și eleganță;
  • sunt practice și au rolul de a ascunde spațiile dificile din colțuri;
  • ai la dispoziție o mulțime de modele și culori din care să alegi.

Este recomandat să folosești plinte din PVC sau MDF pentru parchet durabile și estetice, care creează un aspect uniform în orice încăpere.

Surse de lumină potrivite, ca să completezi designul general

În aceeași etapă, de alegere a finisajelor, este momentul să hotărăști ce corpuri de iluminat dorești să montezi și unde ai nevoie de acestea, pentru că ele completează designul general al întregii case. Pe lângă cele principale, cum ar fi lustrele sau plafonierele, poți alege aplice și alte soluții mai puțin convenționale de iluminat, pentru care trebuie să te gândești la conectivitate și alimentarea la curent electric.

Înainte de a cumpăra corpurile de iluminat, cere sfatul unui electrician, care te va ghida în alegerea celor mai bune soluții pentru casa ta. Aspectul este deosebit de important, așa că este recomandat să alegi corpuri de iluminat care se potrivesc perfect cu stilul casei tale: minimalist, retro, clasic sau rustic.

Finisaje pentru pereți, pentru armonie vizuală  

Cele mai citite articole

Pentru un aspect echilibrat, este important ca accesoriile, finisajele și elementele de decor să urmeze aceeași linie de design și același stil. De aceea, atunci când alegi finisajele pereților, gândește-te la efectul pe care dorești să îl obții și care este cea mai bună soluție pentru casa ta.

Poți opta pentru tapet, zugrăveală clasică sau decorativă (cu burete, perie sau material textil) ori poți alege cărămidă aparentă, vopsea cu aspect metalic, de beton sau catifelat. Pentru baie și bucătărie, folosirea faianței este un aspect esențial, din cauza umezelii care se acumulează, însă poți alterna finisajul pereților: peretele pe care se află plita și chiuveta poate fi finisat cu faianță, iar pentru ceilalți, poți folosi un tip de zugrăveală mai rezistentă.

Rigips pentru compartimentarea elegantă și finisaje rapide

Dacă, aproape de finalizarea lucrărilor, îți dai seama că ai nevoie de un perete suplimentar sau dorești să împarți într-un mod inedit spațiul dintr-o încăpere, poți folosi rigipsul.

Fie că ai nevoie să finisezi un tavan, fie că vrei să montezi un perete sau mai mulți, lucrările vor fi gata rapid, dacă folosești gips-carton (rigips). Principalul avantaj al acestui material este că elimini din procesul de montaj tencuitul, gletuitul și șlefuitul, etape care consumă mult timp și care necesită răbdare.

Pentru a folosi rigipsul pentru finisajele interioare, trebuie doar să prinzi profilele speciale din aluminiu pe grinzi sau pe tavan și să fixezi plăcile de rigips. Acestea izolează foarte bine termic, finisajul este neted și poți aplica imediat amorsa și vopseaua lavabilă.

Finisajele sunt cele care dau o notă de eleganță casei și te ajută să creezi aspectul vizual pe care îl dorești. Alege finisajele potrivite stilului tău, din materiale de cea mai bună calitate, pentru a obține un efect elegant, care îți reflectă personalitatea.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole