Cum trebuie să fie ghiozdanul perfect pentru clasa pregătitoare

Poate unele dintre cele mai frumoase amintiri ale adulţilor de astăzi sunt acelea în care au păşit timizi, cu ghiozdanul în spate, pe porţile şcolilor. Peste ani şi ani, la fel se vor simţi şi copiii lor, care acum sunt în aceeaşi situaţie şi anume aceea de a începe un nou capitol în viaţa lor.

În ziua de astăzi, oferta este mult mai bogată în privinţa tuturor obiectelor de care ne folosim. Este valabil şi pentru ghiozdane, tocmai acesta este motivul pentru care se impune o selecţie mai mare, care să ţină cont de toate nevoile. 

Cum trebuie să fie ghiozdanul 

În primul rând, nu trebuie să fie mare. Ghiozdanele de mari dimensiuni sunt destinate copiilor de şcoală generală, capabili să le poarte astfel încât să nu le provoace neplăceri. Mulţi părinţi sunt tentaţi să le aleagă pentru copiii din clasa pregătitoare pentru că ar fi mai spaţioase. Şi cele de mici dimensiuni pot fi încăpătoare, pentru că sunt mai compacte şi atent realizate.

Pe lângă mărime, se va mai ţine cont şi dacă ghiozdanul este uşor sau dacă este bine compartimentat, dacă are buzunare laterale, pentru sticlă de apă, de exemplu, sau interioare, necesare în cazul pacheţelului de acasă.

De asemenea este important ca un astfel de obiect să aibă în spate un sistem prin care să prevină transpiraţia, practic între ghiozdan şi spatele copiilor să fie o zonă-tampon care să evite supraîncălzirea – confecţionat din bumbac întărit sau din burete.

Bretelele reglabile reprezintă şi ele un criteriu important, pentru că ele ajută la ajustarea în funcţie de înălţime sau de greutatea micului şcolar. Dacă acestea sunt şi întărite, cu atât mai bine.

În privinţa rechizitelor necesare în clasa pregătitoare, se va ţine cont de indicaţiile profesorului de învăţământ primar de la clasă. În principal, va fi nevoie de un penar şi de caiete: de tip I, de matematică şi unul cu foaie velină. Penarele se pot achiziţiona gata echipate sau simple, urmând a se cumpăra separat toate instrumentele. 

Cum se poartă 

Ca o regulă generală, ghiozdanul se poartă întotdeauna pe ambii umeri, nu într-o mână şi nici pe un umăr, pentru că greutatea lui să fie distribuită în mod egal şi să se evite astfel apariţia problemelor de spate sau locomotorii, care nu sunt de neglijat.

Pentru clasa pregătitoare, unii părinţi optează pentru un troller, acesta oferind avantajul principal că se transportă mai uşor și nu solicită suplimentar coloana vertebrală a copilului.

Pe lângă ghiozdanele clasice, se mai poate opta şi pentru cele sport. Acestea au o formă ergonomică şi sunt printre cele mai uşoare de pe piaţă, iar unele dintre ele sunt dotate cu suporți de plastic pentru a putea fi aşezate lângă bancă.

Este important ca micuţii să păşească pe poarta şcolii alături de un ghiozdan de calitate, care să fie confortabil şi util.