1. Originea numelui "Albania"
Unul dintre lucrurile mai putin cunoscute despre Albania este originea numelui sau. Numele "Albania" provine din cuvantul latin "Albania", care este derivat din cuvantul ilir "Alb" sau "Albion", ce se traduce prin "munte" sau "teren inalt". Acest nume a fost folosit de romani pentru a descrie regiunile muntoase din vestul Balcanilor. Insa, localnicii isi numesc tara "Shqiperia", care inseamna "Tara vulturilor".
2. Limba albaneza
Limba albaneza este un element unic al identitatii nationale a Albaniei si este una dintre cele mai vechi limbi indo-europene care se vorbesc astazi. Este limbă oficială nu doar în Albania, dar și în Kosovo și părți ale Macedoniei de Nord. Interesant este faptul ca albaneza standard se bazeaza pe doua dialecte principale: Geg, vorbit in nord, si Tosk, vorbit in sud. Limba albaneza este singura reprezentanta a unei ramuri proprii a familiei de limbi indo-europene, ceea ce o face extrem de interesanta pentru lingvisti.
3. Religiile in Albania
Albania este cunoscuta pentru diversitatea sa religioasa si pentru toleranta religioasa remarcabila. Potrivit recensamantului din 2011, majoritatea albanezilor sunt musulmani (aproximativ 56,7%), urmati de crestinii ortodocsi (6,75%) si catolici (2,09%). Interesant este ca Albania a fost declarata primul stat ateu din lume in 1967, sub regimul comunist al lui Enver Hoxha, care a interzis practicarea oricarei religii. Dupa caderea comunismului in 1991, libertatea religioasa a fost restaurata.
4. Patrimoniul UNESCO in Albania
Cele mai citite articole
Albania este casa a trei situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Primul este orasul antic Butrint, un oras greco-roman situat in sudul tarii, care a fost locuit de diverse civilizatii de-a lungul istoriei sale. Al doilea este centrul istoric al orasului Berat, cunoscut ca "orasul celor o mie de ferestre" pentru arhitectura sa unica. Al treilea este Gjirokastra, cunoscuta si sub numele de "orasul pietrei", care este remarcabil pentru casele sale mari, construite in stil otoman, care domina peisajul urban.
5. Bunkerele din Albania
Una dintre caracteristicile cele mai neobisnuite ale peisajului Albaniei este prezenta a peste 750,000 de bunkere. Acestea au fost construite in timpul regimului comunist al lui Enver Hoxha, intre anii 1960 si 1980, ca parte a unei politici de aparare nationala. Bunkerele, destinate sa protejeze tara de un posibil atac extern, sunt raspandite peste tot in tara, de la plaje pana la munti. Multe din aceste structuri sunt acum abandonate, unele fiind transformate in case, restaurante sau chiar atractii turistice.
Desi Albania este o tara relativ mica, ea ofera o varietate surprinzatoare de peisaje, istorie si cultura. De la plajele sale frumoase pana la siturile antice si diversitatea culturala si religioasa, Albania continua sa fie o destinatie fascinanta pentru turisti si un subiect de studiu valoros pentru istorici si cercetatori. Cu fiecare an care trece, tot mai multi oameni descopera frumusetile si misterul acestei tari balcanice, care, in ciuda dimensiunii sale reduse, are mult de oferit.