10 curiozitati despre floarea de colt



10 curiozitati despre floarea de colt

1. Originea si denumirea floarei de colt

Floarea de colt, cunoscuta stiintific sub numele de Leontopodium alpinum, este o planta perena ce apartine familiei Asteraceae. Numele "Leontopodium" provine din grecescul "leon" (leu) si "podion" (picior), referindu-se la forma frunzelor care seamana cu laba unui leu. Denumirea populara "floarea de colt" este inspirata de habitatul sau specific, aceasta crescand in crevasele stancoase ale muntilor. Este emblematica pentru lantul muntos al Alpilor, dar se gaseste si in Carpatii din Romania, fiind simbolul florei montane.

2. Descrierea botanica a floarei de colt

Floarea de colt are o inaltime ce variaza intre 10 si 20 de centimetri. Tulpina este scurta, iar frunzele sunt acoperite de un puf albicios, adaptare ce ajuta planta sa reziste temperaturilor scazute si deshidratarii. Florile, de culoare alba, sunt de fapt inflorescente formate din mai multe capitule mici, grupate compact. Aceasta structura florala confera aspectul de "steluta", caracteristic floarei. Perioada de inflorire este intre iunie si august, in functie de altitudine si conditiile climatice.

3. Habitatul si raspandirea

Cele mai citite articole

Floarea de colt prefera pantele stancoase si zonele alpine la altitudini cuprinse intre 1800 si 3000 de metri. Este raspandita in majoritatea lanturilor montane europene, de la Pirinei, Alpi, pana in Carpati si Balcani. Aceasta floare este adaptata la conditii extreme, putand supravietui chiar si in microclimatul rece si vantoase de la inaltitudini mari. Solul trebuie sa fie bine drenat si de obicei calcaros, element esential pentru dezvoltarea optima a acestei plante.

4. Statutul de conservare si amenintari

Floarea de colt este considerata o specie vulnerabila, fiind protejata in mai multe tari, inclusiv in Romania. Colectarea excesiva si turismul necontrolat sunt cele mai mari amenintari la adresa acestei flori. In multe locuri, a fost deja eradicata din cauza culegerii ilegale, fiind adesea luata ca suvenir de catre turisti. Pentru protectia ei, au fost stabilite zone protejate si legi care interzic colectarea si comercializarea floarei de colt.

5. Simbolistica si utilizari

Datorita frumusetii si raritatii sale, floarea de colt a devenit un simbol national in multe tari alpine. In Romania, este simbolul judetului Prahova si este protejata prin lege. Pe langa valoarea simbolica si estetica, se crede ca floarea de colt are si proprietati medicinale, fiind utilizata in medicina traditionala pentru tratamentul unor afectiuni respiratorii si reumatismale. Cu toate acestea, utilizarea in scopuri medicinale este limitata, avand in vedere statutul sau de specie protejata.


Cele mai citite articole