Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
boala

Introducere

Creatinina si ureea sunt ambele produse metabolice care se formeaza in organism si sunt eliminate prin urina. Nivelurile crescute ale creatininei si ureei din sange pot indica o afectare a rinichilor. Creatinina si ureea sunt importante pentru a evalua functia rinichilor si pentru a diagnostica o serie de boli renale si alte conditii.

Creatinina

Creatinina din sange este produsa in mod normal in organism prin degradarea unui compus denumit creatina, care se gaseste in muschi si este necesara pentru generarea de energie. Creatinina se formeaza si elibereaza in sange. Majoritatea creatininei din sange este filtrata si eliminata de rinichi in urina. Nivelurile de creatinina se pot modifica de la o persoana la alta in functie de greutatea corporala, sexul, varsta si starea generala de sanatate. Exista doua tipuri de teste de sange pentru a masura cantitatea de creatinina din sange: testul enzimatic si testul spectroscopic. Nivelurile ridicate de creatinina in sange pot fi cauzate de leziuni renale si pot fi simptomul unei boli renale sau al unei alte afectiuni medicale.

Ureea

Ureea este un compus format din dezaminarea proteinelor si este eliminata prin urina. Ureea se formeaza in ficat si este transportata prin sange la rinichi pentru a fi eliminata. Nivelurile de uree din sange pot fi evaluate prin teste de sange si pot fi modificate in functie de dieta, boala hepatica si de afectiunile renale. Nivelurile crescute de uree din sange pot fi un semn al unei boli renale sau al unei afectiuni hepatice.

Relatia dintre creatinina si uree

Cele mai citite articole

Creatinina si ureea sunt legate de afectiunile renale si pot fi utilizate pentru a evalua starea rinichilor si a altor organe. Acesti compusi sunt produse in organism si sunt eliminate prin urina. Atunci cand sistemul renal nu functioneaza adecvat, nivelurile creatininei si ureei din sange pot creste. Creatinina si ureea sunt legate si de afectiunile hepatice si de afectiunile cardiovasculare. Nivelurile crescute de creatinina si uree pot indica faptul ca rinichii nu se pot curata suficient de produsele metabolice, ceea ce poate indica boala renala.

Meditatii de tratament

Tratamentul pentru afectiunile renale care cauzeaza niveluri crescute de creatinina si uree poate include controlul alimentar, schimbarea stilului de viata si medicamente. Controlul alimentar poate include limitarea consumului de sare, aportul adecvat de proteine si reducera aportului de lichide. Modificari ale stilului de viata pot include exercitiu fizic regulat, evitarea consumului de tutun si alcool si limitarea expunerii la factorii de stres. De asemenea, pot fi necesare medicamente pentru a preveni sau trata afectiunile renale.

Prevenire

Afectiunile renale care cauzeaza niveluri crescute ale creatininei si ureei pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Acest lucru include consumul unei diete sanatoase, consumul unei cantitati adecvate de lichide si limitarea expunerii la factorii de stres. De asemenea, este important sa se faca eforturi pentru a preveni afectiunile renale prin controlul tensiunii arteriale si a diabetului, precum si prin evitarea consumului de tutun si alcool.

Concluzie

Creatinina si ureea sunt produse metabolice importante care se formeaza in organism si sunt eliminate prin urina. Nivelurile crescute ale creatininei si ureei din sange pot indica o afectare a rinichilor. Tratamentul pentru afectiunile renale care cauzeaza niveluri crescute de creatinina si uree poate include controale alimentare, schimbari ale stilului de viata si medicamente. Prevenirea afectiunilor renale care cauzeaza niveluri crescute de creatinina si uree poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata sanatos, controlul tensiunii arteriale si al diabetului, precum si prin limitarea expunerii la factorii de stres.

Cele mai citite articole