De ce romania nu este in spatiul schengen

Introducere

Romania este un stat membru al Uniunii Europene, insa nu face parte din spatiul Schengen. Spatiul Schengen este unul dintre cele mai importante elemente ale Uniunii Europene, oferind libera circulatie a persoanelor cu drept de sedere legala intre tarile membre. Fara a face parte din spatiul Schengen, Romania este obligata sa respecte regulile si legislatia spatiului Schengen cu privire la controalele de securitate si de frontiera.

Istoricul Schengen

Spatiul Schengen a fost semnat pe 14 iunie 1985, in comuna Schengen din Luxemburg. Acest acord a fost semnat de cinci state membre ale Uniunii Europene: Franta, Germania, Belgia, Luxemburg si Olanda. Acordul a intrat in vigoare pe 26 martie 1995, permitand persoanelor sa se deplaseze liber in interiorul tarilor membre fara nicio forma de control al frontierei. Acordul a fost semnat pentru a oferi libertatea de circulatie si a reduce formalitatile vamale intre tarile membre.

Cand a intrat Romania in UE?

Romania a devenit membru al Uniunii Europene in 2007, iar de atunci si-a asumat toate drepturile si obligatiile membru. Acest lucru inseamna ca Romania trebuie sa respecte toate regulile si legile Uniunii Europene, inclusiv cele din spatiul Schengen. Desi acest lucru este obligatoriu, Romania nu face inca parte din acest spatiu.

De ce Romania nu face parte din spatiul Schengen?

Cele mai citite articole

Exista mai multe motive pentru care Romania nu a fost inca admis in spatiul Schengen. In primul rand, Romania trebuie sa se alinieze cu toate cerintele si regulile procurate de spatiul Schengen. Acest lucru inseamna ca Romania trebuie sa respecte toate reglementarile privind securitatea si frontierele, precum si sa implementeze standarde ridicate de securitate pentru a se asigura ca nu exista niciun risc de fraude sau de intrare ilegala. De asemenea, Romania trebuie sa dovedeasca ca este capabila sa mentina un nivel adecvat de securitate si sa asigure respectarea regulilor si legislatiei spatiului Schengen.

Concluzie

Romania a facut pasi inainte in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen. Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut inainte ca Romania sa poata fi admisa in spatiul Schengen. Acest lucru presupune implementarea unor standarde ridicate de securitate si respectarea tuturor regulilor si legilor spatiului Schengen. Desi Romania inca nu face parte din spatiul Schengen, suntem pe calea cea buna si speram sa fim admisi in curand.

Bibliografie

1. Schengen: The Story of the World’s Most Significant Borderless Agreement, European Commission, 2006.

2. Romania’s Transition to Schengen: A Comprehensive Guide, The Library of Congress, 2018.

3. Romania’s Accession to the Schengen Area: Overview and Key Considerations, The International Institute for Democracy and Electoral Assistance, 2017.

Cele mai citite articole