Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
noapte

Introducere

Noaptea, uneori, simti ca limba si gura sunt uscate si iti provoaca discomfort. Acest simptom poate fi neplacut si mereu te intrebi de ce se intampla acest lucru. In acest articol vom discuta cauzele acestei senzatii si modul in care o puteti preveni.

Cauze comune ale uscarii gurii si limbii

Unul dintre cele mai obisnuite cauze ale uscarii gurii si limbii este respiratia prin gura. Atunci cand respirati prin gura, aerul care intra in gura usuca membranele mucoase ale gurii si limbii. Acest lucru poate fi cauzat, de asemenea, de sinuzită sau alergii, care provoaca ca persoana sa respire adesea prin gura, si de diverse afectiuni, cum ar fi boala Parkinson, care afecteaza controlul muschilor care controleaza respiratia.

De asemenea, anumite medicamente pot contribui la uscarea gurii si limbii. Acest lucru se intampla deoarece medicamentele schimba compozitia saliva, care ajuta la lubrifierea gurii si limbii. Unele dintre medicamentele care pot afecta starea de hidratare a gurii includ antidepresivele, antialergicele, anticonvulsivantele si medicamentele care trateaza astmul. De asemenea, consumul de alcool si fumatul pot usca gura si limba. Acestea deshidrateaza organismul si contribuie la uscarea gurii si limbii.

Simptome ale uscarii gurii si limbii

O senzatie de uscaciune a gurii si limbi poate provoca discomfort, in special atunci cand incercati sa dormiti. Unele persoane pot simti chiar si durere in gat si gura. De asemenea, gura uscata poate avea un gust neplacut si poate cauza respiratie urat mirositoare. De asemenea, saliva uscata poate provoca carii dentare si alte probleme bucale. Unele persoane pot simti oboseala si pot avea dificultati in vorbire sau in inghitire.

Tratarea uscarii gurii si limbii

Cele mai citite articole

Tratamentul pentru uscarea gurii si limbii poate varia in functie de cauza. Daca medicamentele sunt cauza, medicul dumneavoastra poate recomanda schimbarea medicamentului sau reducerea dozei. Pentru persoanele care sufera de boala Parkinson, medicatia poate ajuta la mentinerea unui control mai bun al respiratiei. In cazul in care respiratia prin gura provoaca uscarea gurii si limbii, medicul dumneavoastra poate recomanda alte tratamente pentru sinuzita sau alergii.

Totodata, se recomanda si unele modificari ale stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool. De asemenea, puteti incerca sa mentineti o umiditate adecvata in camera in care dormiti si sa beti mai multe lichide, cum ar fi apa, inainte de a va culca. De asemenea, puteti utiliza produse de umidificare a gurii, cum ar fi pastile pentru gura uscata si pastile cu gust dulce, pentru a reduce uscaciunea gurii si limbii.

Cand sa consultati medicul

Uscarea gurii si limbii poate fi un simptom al unei afectiuni subiacente. Daca simptomele persista sau sunt severe, este recomandat sa consultati medicul. Acesta poate diagnostica cauza si va poate recomanda tratamentul adecvat. In plus, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni care pot fi cauza simptomelor.

Concluzie

Uscarea gurii si limbii noaptea poate provoca discomfort si poate fi semnul unei afectiuni subiacente. Acest simptom poate fi tratat prin schimbari ale stilului de viata si prin tratament medicamentos. Daca simptomele persista sau sunt severe, trebuie sa consultati medicul sau dentistul.

Cele mai citite articole