De ce şi în ce condiţii este recomandat să foloseşti un flipchart?

Deşi tehnologia a evoluat foarte mult şi oamenii moderni pot folosi în zâna de azi un computer sau un laptop conectate la un proiector pentru a prezenta în fața audienţei propriile idei, un flipchart rămâne un dispozitiv demn de luat în considerare pentru astfel de prezentări. 

Deseori se întâmplă că oamenii să depindă în cadrul şedinţelor sau orelor de curs pe care le susţin de internet sau de compatibilitatea laptopului cu proiectorul, de aceea un flipchart se va dovedi întotdeauna bine venit. Flipchartul rămâne o unealtă perfectă pentru a menţine o audienţă. Acesta este format din şevalet şi coli, fiind cunoscut sub numele de paperboard, dar poate fi şi magnetic.

Avantajele unui flipchart

Atât flipchart-ul cu coli de hârtie, cât şi cel magnetic îi va ajuta pe utilizatori să explice mai bine cele mai importante idei ale prezentării, oferind pauză audienţei pentru a înţelege ceea ce susţin, în timp ce prezentatorii completează ideile pe foaie sau pe suportul flipchartului. În acest timp, auditoriul va avea timp să pună întrebări, astfel încât ideile vor fi mai bine înţelese, prezentările vor fi interactive, iar managementul timpului alocat prezentării va fi la cote maxime. 

Totodată, flipchartul se va dovedi ideal pentru şedinţele de brainstorming, nu va depinde de o sursă de curent, de internet sau de altfel de tehnologii, nu va costa mult şi va fi uşor de transportat. Achiziţionarea unui flipchart se va dovedi importantă şi necesară pentru cei ce au des şedinţe, întâlniri, cursuri sau alte astfel de expuneri în faţa unei audienţe restrânse. 

Acest flipchart va determina succesul orelor de training, de clasă, de coaching şi conferinţe. Fiecare situaţie şi fiecare grup are nevoie de metode şi instrumente ideale, iar flipchartul este perfect pentru expunerea ideilor sau conceptelor în cadrul cursurilor, atelierelor, simpozioanelor şi conferinţelor, graţie libertăţii şi flexibilităţii pe care le oferă.

Alte avantaje importante ale unui flipchart includ:

  • pregătirea în avans a datelor şi a informaţiilor pe care utilizatorii le pot expune la momentul oportun;
  • stocarea unei cantităţi mari de date ce pot fi lăsate expuse pe toată durata cursului sau discursului, fără a distrage atenţia;
  • păstrarea prezentării în cazul apariţiei unor controverse fie în format fizic, fie sub formă de poze;
  • răspândirea rapidă şi eficientă a informaţiilor graţie sistemului de comunicare şi de afişare;
  • vizibilitate maximă a ideilor expuse mai ales dacă se folosesc markere colorate.

Cum alegi un flipchart bun?

Pentru a alege un flipchart de bună calitate, este necesar ca potenţialii cumpărători să ţină cont de următoarele sfaturi şi criterii:

  • stativul flipchartului care poate fi din plastic dur, lemn sau metal;
  • suprafaţa flipchartului care poate fi magnetică sau de hârtie, în funcţie de necesităţile şi de preferinţele utilizatorilor;
  • dimensiunile flipchartului, care trebuie să fie în concordanţă cu suprafaţa în care va fi aşezat acest dispozitiv. Pentru prezentări individuale şi grupuri mici, un flipchart de până în 70 cm va fi suficient, în timp ce pentru prezentările mai mari, dimensiunile flipchartului trebuie să fie mai mari;
  • calitatea hârtiei sau a suprafeţei de scriere;
  • accesoriile şi consumabilele care trebuie să fie de cea mai bună calitate, de la coli, markere şi magneţi până la alte accesorii care ar putea intra în oferta achiziţionării unui astfel de produs.