Factoringul este o practică obișnuită care permite firmelor să primească plăți imediate în schimbul vânzării de creanțe în schimbul un procent din valoarea lor nominală. Odată ce o factură este „factorizată”, clientul care trebuia să achite factura către firma dumneavoastră o va plăti companiei de factoring care v-a cumpărat creanțele. În schimbul preluării facturilor restante, compania de factoring va percepe de la dumneavoastră un comision.
Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale factoringului este că firmele primesc bani cash imediat, fără datorii suplimentare care figurează în bilanțuri, în schimbul facturilor restante. Prin urmare, factoringul este o tranzacție în afara bilanțului. Factoringul poate fi, de asemenea, avantajos pentru companiile care doresc să obțină capital, fără a fi nevoie să solicite plata imediată de la clienții lor.
Procesul de factoring
Factoringul este un proces rapid care durează de obicei mai puțin de 24 de ore pentru a se finaliza. Procesul de factoring începe după ce o firmă livrează un produs sau un serviciu și emite o factură către clientul său. O copie a facturii este apoi trimisă companiei de factoring, care va achiziționa factura în schimbul unei plăți în numerar imediate.
Majoritatea companiilor de factoring oferă până la 80% din valoarea facturii, soldul intrând într-un cont de rezervă. Odată ce achiziția facturii a fost finalizată, firma dumneavoastră poate primi banii, minus taxele nominale, trimiși direct în contul bancar.
Avantajele factoringului
Cele mai citite articole
Multe companii aleg să utilizeze factoringul, deoarece poate oferi un flux de venituri ce poate fi utilizat imediat.
În timp ce multe firme solicită plata imediată a facturilor, în realitate, rareori se întâmplă acest lucru. Chiar și atunci când sunt oferite stimulente de reducere, mulți clienți vor alege să plătească facturile mai târziu. Aceste probleme pot fi deosebit de deranjante pentru firmele nou înființate care se luptă să convingă clienții. Acum, firmele care utilizează factoringul pot primi venituri imediate fără a fi nevoie să solicite plata facturilor în avans sau să suporte riscuri excesive. Practic, factoringul este una din posibilele surse de finanțare ale afacerii dumneavoastră.
Avantajele suplimentare ale factoringului includ:
- Asigurare împotriva clienților care nu plătesc.
- Nu există penalizări pentru neîndeplinirea volumelor minime de vânzări pe factură.
- Nu există restricții contractuale privind modul de utilizare a fondurilor.
- Finanțare practic nelimitată, care crește odată cu creșterea afacerii.
- Fonduri suplimentare fără datorii suplimentare.
- Profitați de reducerile furnizorilor plătind mai devreme.
- Adăugați mai multă valoare clienților, cu condiții de plată atractive.
Cum afectează factoringul fondurile firmei
Taxele de factoring sunt în medie de aproximativ două procente, despre care mulți proprietari de afaceri susțin că pot reprezenta mulți bani pe termen lung. În realitate, majoritatea firmelor care apelează la factoring pot câștiga de câteva ori mai mult decât taxele de factoring pe care le plătesc.
Studiile indică faptul că aceste firme își pot crește capacitatea de producție cu peste 25% fără a crește costurile fixe. Deoarece capitalul limitat este principala constrângere pentru majoritatea întreprinderilor, plata imediată poate permite firmelor să funcționeze la capacitate maximă și să câștige de câteva ori mai mult.