Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Promotorii tehnologiei si a integrarii acesteia in actul educational vorbesc despre nenumarate avantaje pe care le ofera tablele interactive pentru invatare si implicarea activa a elevilor in desfasurarea orelor de curs. 

Cu toate acestea, exista si voci care isi fac griji cu privire la efectele adverse pe care le poate avea o tabla interactiva asupra elevilor, in mod special. Este bine cunoscut ca accesul liber la tehnologie nu este unul benefic pentru copii, insa o astfel de activitate coordonata de un cadru didactic pregatit poate aduce sistemul educational din Romania in secolul XXI. 

Care sunt dezavantajele tablelor interactive? 

Ca orice obiect nou si care utilizeaza tehnologie performanta, exista si cateva dezavantaje ale tablei interactive, insa acestea sunt mult mai putine si de o importanta mai scazuta decat avantajele si beneficiile de care se pot bucura atat elevii, cat si profesorii si chiar societatea. 

Principalele dezavantaje sunt legate de consumul de energie si, implicit, efectul asupra mediului inconjurator. Pentru a putea functiona, o tabla interactiva trebuie conectata la o sursa de energie. In plus, aceasta este conectata atat la un computer, cat si la un proiector, care are rolul de a reda imaginile de pe computer pe suprafata alba a tablei si care functioneaza, de asemenea, cu energie. 

Cele mai citite articole

Prin urmare, exista mai multi consumatori de energie atunci cand se foloseste tabla interactiva, ceea ce va avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, de-a lungul timpului. 

Un alt posibil dezavantaj poate fi afectarea ochilor elevilor. Cei care petrec multe ore la scoala, in fata unei astfel de table pot experimenta senzatii de ochi obositi, care se pot manifesta prin vedere incetosata, ochi inrositi si chiar dureri de cap. De aceea, pauzele sunt si ele foarte importante in timpul cursurilor. 

Astfel de situatii pot fi evita prin setarea corecta a intensitatii luminii si culorilor tablei, precum si prin oprirea acesteia atunci cand nu este folosita.  

Totusi, avantajele pe care le aduce folosirea unei table interactiv in desfasurarea orelor de curs si invatarea elevilor sunt extrem de importante si intrec cu mult posibilele dezavantaje. 

Cele mai citite articole