Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Îți dorești să faci o schimbare: vrei un grad de confort mai ridicat, mai mult spațiu și bucuria de a avea propria curte. Te gândești, de aceea, să achiziționezi o casă.

Există mai mulți factori care influențează piața imobiliară, precum: situația economiei, cererea și oferta, dobânda ratelor, diverse subvenții sau programe guvernamentale. În cele ce urmează, ne vom concentra însă atenția asupra unor factori legați într-un mod mai direct de locuința achiziționată. Iată câteva variabile care pot influența prețul unei case!

Tipul de construcție: casă la cheie, la roșu sau ridicată în regim propriu

Suma pe care o investești pentru noua ta casă poate varia în funcție de stadiul de finisare în care se află aceasta.

O casă la cheie este finisată interior și exterior și prezintă toate utilitățile necesare. Adaugi doar mobila și te poți muta în ea. Din acest punct de vedere, nu există nicio bătaie de cap. Te limitezi, însă, la ceea ce găsești pe piață. Compartimentarea, instalațiile (sanitare, electrice, termice), materialele folosite și calitatea tuturor etapelor de construcție nu sunt sub controlul tău. 

Comparativ cu o casă la cheie, o casă la roșu îți oferă ceva mai multe posibilități de a fi implicat în unele decizii din timpul lucrărilor.

O altă variantă pentru căminul mult visat poate să fie și o casă construită de tine de la zero. Trebuie să găsești inițial acel teren de vanzare potrivit dorințelor tale. Este ideal ca acesta să aibă măcar 500 de metri pătrați și să se afle într-o zonă cu utilități (rețea de gaze, canalizare, apă). Soluția este avantajoasă și din perspectiva faptului că nu ești constrâns de zonele alese de dezvoltatori și proiectele rezidențiale deja existente pe piață. 

Cele mai citite articole

De asemenea, construcția de la zero a unei case îți oferă control asupra întregului proiect. Compartimentarea, designul, fundația, materialele vor fi exact cele dorite de tine. Casa va fi personalizată conform gusturilor și nevoilor tale. Un dezavantaj îl constituie, însă, efortul pe care îl depui și investiția mare de timp. De exemplu, ai multe decizii de luat, trebuie să supraveghezi construcția și să obții diverse avize (autorizație de construcție, branșamente). 

Varianta ideală se conturează în funcție de suma pe care poți să o investești și de avantajele și dezavantajele fiecărei soluții în raport cu nevoile tale. 

Zona în care se află casa

Un factor cu o influență importantă asupra prețului final al unei case îl reprezintă zona în care este amplasată. Acest lucru se referă la:

 • poziționarea casei (în centrul orașului, la periferie, în zone limitrofe sau complet în afara orașului);
 • vecinătățile și punctele de interes (este aproape de stații de autobuz sau metrou, de școli, spitale, diverse piețe sau centre comerciale, parcuri sau alte zone populare);
 • infrastructură (are acces la utilități – curent, gaze, canalizare, apă, etc.); 
 • punctele de acces (există drumuri asfaltate, ușor de folosit și atunci când plouă sau ninge abundent; există ieșire apropiată spre un drum național sau chiar spre autostradă);
 • tipul de vedere pe care îl oferă (o priveliște frumoasă către spații verzi, lac, pădure). 

Alte caracteristici importante ale casei

În mod evident, aspectul și starea generală a casei aduc cu sine o creștere sau o scădere a prețului acesteia. Câțiva factori care pot influența valoarea sunt:

 • anul de construcție;
 • suprafața disponibilă  – metri pătrați utili; 
 • modul în care casa a fost întreținută, atunci când nu vorbim despre o locuință nouă;
 • beneficiile de care dispune: geamuri termopan, centrală termică, încălzire prin pardoseală sau orice alt element care aduce un confort sporit;
 • designul și compartimentarea inspirată (de exemplu, numărul și amplasarea camerelor și a băilor);
 • orientarea casei (lumina naturală care pătrunde în interiorul casei sau în grădină);
 • existența unor balcoane sau terase;
 • curtea și suprafața acesteia;
 • posibile anexe: garaje, piscine, foișoare, bucătării de vară.

Poți să îți faci o primă impresie asupra prețului analizând proprietăți care au caracteristici similare cu tipul de casă pe care ți-l dorești. Zona în care se află casa este unul dintre factorii care se reflectă cel mai mult în suma cerută. Stadiul de finisare al acesteia, suprafața și diverse alte caracteristici specifice construcției contribuie și ele în mod hotărâtor la stabilirea prețului final. 

Sursă fotografie: Unsplash.com

Cele mai citite articole