Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Funcția Share Location a devenit o caracteristică comună într-o varietate de aplicații și dispozitive în ultimii ani, schimbând modul în care interacționăm cu mediul înconjurător și cu cei din jur. 

De la planificarea întâlnirilor cu prietenii la monitorizarea flotelor de vehicule în mediul de afaceri, această funcție a adus beneficii semnificative utilizatorilor. 

Ce este Share Location

Share Location se referă de obicei la funcționalitatea unei aplicații sau a unui dispozitiv prin care un utilizator poate partaja informații despre locația sa geografică cu alți utilizatori sau cu o platformă centrală. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul GPS-ului (Global Positioning System) sau prin alte tehnologii de localizare, cum ar fi WiFi, rețele celulare sau Bluetooth.

Iată câteva detalii despre conceptul de Share Location:

 • Utilizarea GPS-ului: Majoritatea dispozitivelor moderne, precum smartphone-uri, tablete și sisteme de navigație auto, sunt echipate cu receptor GPS. Acesta primește semnale de la sateliți pentru a determina poziția exactă a dispozitivului pe suprafața Pământului. Aplicațiile care permit Share Location pot accesa datele de localizare de la GPS și pot permite utilizatorilor să partajeze aceste informații cu alții.
 • Aplicații de socializare: Multe rețele sociale și aplicații de mesagerie includ funcții de Share Location. Aceasta înseamnă că utilizatorii pot alege să împărtășească în timp real sau în mod constant locația lor cu prietenii sau cu alți utilizatori ai platformei. Acest lucru poate fi util pentru planificarea întâlnirilor, pentru a vedea unde se află prietenii sau pentru a împărtăși experiențe legate de locații.
 • Servicii de hărți și navigație: Aplicații precum Google Maps, Apple Maps sau Waze permit utilizatorilor să împărtășească temporar locația lor cu alți utilizatori în timp real. Acest lucru poate ajuta la coordonarea în trafic, ghidarea celorlalți în cazul în care sunt pierduți sau oferirea informațiilor de trafic în timp real.
 • Managementul flotelor și urmărirea livrărilor: În mediul de afaceri, Share Location poate fi folosit pentru a urmări și gestiona vehiculele unei flote sau pentru a monitoriza livrările în timp real. Acest lucru poate îmbunătăți eficiența și planificarea în domenii precum transportul și logistică.
 • Securitate și urmărire personală: Unele aplicații de securitate și asistență personală oferă funcții de Share Location pentru situațiile de urgență. Acestea permit utilizatorilor să împărtășească automat locația lor cu servicii de urgență sau cu persoanele de contact desemnate în caz de nevoie.

Este important să țineți cont de confidențialitate și securitate atunci când utilizați funcții de Share Location. Asigurați-vă că înțelegeți cum sunt gestionate datele de localizare și că aveți control asupra cui le împărtășiți.

Când este utilă funcția Share Location

În cele ce urmează vom explora în profunzime diversele moduri în care această funcție a devenit utilă, influențând modul în care ne conectăm, comunicăm și gestionăm informațiile geografice într-un mod mai eficient și mai inteligent.

 • Navigare și Ghidare

Unul dintre cele mai evidente moduri în care funcția Share Location devine utilă este în navigație și ghidare. 

Cu aplicații precum Google Maps sau Waze, putem împărtăși locația noastră cu prietenii sau cu alți utilizatori pentru a ne coordona mai eficient. Acest lucru a fost o adevărată binecuvântare în gestionarea traficului urban aglomerat sau în călătoriile lungi. 

De exemplu, în timp ce te îndrepți către un punct de întâlnire, poți împărtăși locația ta în timp real cu prietenii tăi, astfel încât aceștia să vadă când ajungi și să estimeze timpul rămas până la sosirea ta.

 • Socializare și Evenimente

Aplicațiile de socializare au adoptat rapid funcția Share Location, facilitând organizarea evenimentelor și întâlnirilor. 

Ai planificat o petrecere în parc și vrei să te asiguri că toată lumea o găsește ușor? Poți crea un eveniment pe o platformă de socializare și să împărtășești locația evenimentului pentru ca toți invitații să o vadă. 

De asemenea, atunci când ieși în oraș cu prietenii și ați decis să mergeți în direcții diferite pentru a explora magazinele, puteți utiliza Share Location pentru a vă reuni ulterior.

 • Siguranță Personală

O altă sferă importantă în care funcția Share Location aduce beneficii semnificative este siguranța personală. 

Aplicații dedicate de siguranță permit utilizatorilor să împărtășească locația cu prietenii sau cu familia, astfel încât aceștia să poată fi la curent cu poziția lor în caz de nevoie. Această funcție este deosebit de valoroasă în situațiile de urgență sau în călătoriile solo, unde cei apropiați pot monitoriza locația utilizatorului și pot interveni rapid în caz de necesitate.

 • Monitorizarea Flotelor și Logistică

În mediul de afaceri, funcția Share Location joacă un rol vital în gestionarea flotelor de vehicule și a operațiunilor logistice. 

Companiile care dețin o flotă de vehicule pot utiliza tehnologia de localizare pentru a urmări vehiculele în timp real, optimizând rutele și reducând costurile. De asemenea, în industria de livrare, Share Location permite urmărirea precisă a poziției livrărilor, oferind clienților informații actualizate despre momentul sosirii coletelor.

 • Experiențe Personalizate

Un alt aspect fascinant al funcției Share Location este potențialul de a crea experiențe personalizate. 

Cele mai citite articole

Unele aplicații sau servicii utilizează locația pentru a oferi recomandări bazate pe preferințele utilizatorilor și pe locurile pe care le-au vizitat anterior. De exemplu, o aplicație de călătorii poate sugera atracții turistice sau restaurante locale în funcție de locația actuală a utilizatorului.

 • Dezvoltări Viitoare și Provocări

Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, funcția Share Location ar putea aduce și mai multe inovații. De la îmbunătățirea preciziei localizării până la gestionarea mai eficientă a datelor de localizare, viitorul acestei funcții este promițător. 

Cu toate acestea, este important să se abordeze cu grijă aspectele legate de confidențialitate și securitate, pentru a asigura că datele de localizare sunt utilizate în mod responsabil și în interesul utilizatorilor.

Cum folosesc funcția Share Location pe Whatsapp

Cum folosesc funcția Share Location pe Whatsapp

Sursa foto

Folosirea funcției Share Location pe WhatsApp este simplă și utilă pentru a împărtăși locația ta curentă cu prietenii, familia sau oricine altcineva cu care comunici în aplicație. 

Iată cum poți utiliza această funcție:

 • Deschide Conversația: Deschide aplicația WhatsApp și selectează conversația cu persoana cu care dorești să împărtășești locația ta.
 • Alege Share Location: În partea de jos a ecranului, în bara de text a conversației, vei găsi un buton în formă de clips. Atinge acest buton pentru a deschide meniul de atașamente.
 • Selectează Location: În meniul de atașamente, vei găsi opțiunea Location sau Share Location. Atinge această opțiune pentru a deschide meniul de partajare a locației.

Alege Modul de Partajare a Locației:

 • Location: Această opțiune îți permite să partajezi locația ta curentă în timp real. WhatsApp va accesa GPS-ul telefonului tău pentru a determina locația exactă.
 • Live Location: Acest mod îți permite să partajezi locația ta în timp real pentru o anumită perioadă de timp. Poți alege să partajezi locația ta timp de 15 minute, 1 oră sau 8 ore. Această opțiune este utilă pentru a-ți permite prietenilor să te urmărească în timp real pe parcursul unei activități sau călătorii.
 • Send Your Current Location: Această opțiune trimite locația ta curentă și nu se actualizează în timp real, ci trimite locația ta fixă în momentul respectiv.
 • Alege Opțiunea Dorită: Selectează opțiunea corespunzătoare modului în care dorești să împărtășești locația ta.
 • Confirma Locația: După ce ai selectat modul de partajare a locației, vei fi întrebat dacă dorești să continui. Atinge Send sau Share pentru a trimite locația ta în conversație.
 • Locația Trimisă în Conversație: După ce ai trimis locația, aceasta va apărea în conversația sub formă de o hartă sau un pin pe hartă. Celălalt participant al conversației va putea vedea locația ta și o poate deschide în aplicația sa de hărți pentru detalii suplimentare.

Este important să menționăm că înainte de a folosi funcția Share Location, ar trebui să acorzi permisiunile necesare pentru ca WhatsApp să acceseze locația ta. De asemenea, ține cont că aceste informații pot fi vizualizate de persoanele cu care împărtășești locația, deci folosește această funcție cu discernământ și în conformitate cu preferințele tale de confidențialitate.

Cum folosesc funcția Share Location pe Facebook Messenger

Cum folosesc funcția Share Location pe Facebook Messenger

Sursa foto

Pentru a folosi funcția de partajare a locației în Facebook Messenger, urmați acești pași:

Deschideți aplicația Facebook Messenger: Asigurați-vă că sunteți conectat la contul Facebook și deschideți aplicația Messenger.

Alegeți conversația: Selectați conversația cu persoana sau grupul cu care doriți să partajați locația.

Accesați funcția de partajare a locației:

 • Pe iOS: Apăsați pe pictograma + situată în partea stângă jos a ecranului și apoi selectați Locație.
 • Pe Android: Apăsați pe pictograma More (patru puncte) situată în partea dreaptă jos a ecranului și apoi selectați Locație.

Partajarea locației curente:

 • Dacă doriți să partajați locația curentă, apăsați pe Partajați locația curentă sau echivalentul acestei opțiuni. Aplicația va solicita accesul la serviciul de localizare al dispozitivului  pentru a obține locația curentă.
 • Așteptați ca aplicația să determine locația curentă și apoi apăsați pe butonul de partajare.

Partajarea unei locații în apropiere:

 • Dacă doriți să partajați o locație din apropiere, puteți căuta locația respectivă în bara de căutare sau puteți naviga pe hartă pentru a o găsi.
 • Selectați locația dorită și apoi apăsați pe butonul de partajare.

Trimiterea locației partajate: După ce ați selectat locația și configurările opționale, apăsați pe butonul Trimite sau echivalentul său. Locația va fi trimisă în conversația respectivă.

Vizualizarea locației partajate: Persoanele din conversație vor vedea locația partajată și o vor putea deschide în aplicația lor de hărți pentru a vedea detalii suplimentare.

Este important să rețineți că opțiunile și aspectul pot varia în funcție de versiunea aplicației Messenger și de sistemul de operare al dispozitivului. Dacă întâmpinați dificultăți în utilizarea funcției de partajare a locației, consultați ghidul de utilizare al aplicației sau site-ul de suport al Facebook pentru informații actualizate și detaliate.

Cele mai citite articole