Te gândești să îți reamenajezi bucătăria sau te-ai mutat în casă nouă și este nevoie să o mobilezi și să o decorezi de la zero. Ține cont de faptul că nu este doar un spațiu unde vei găti și atât, ci de cele mai multe ori, este locul preferat pentru socializare din întreaga casă. Ți-am pregătit câteva idei ca să-ți fie mai ușor să decizi cum vrei să arate noua ta bucătărie.
Fă-ți un plan
Te gândești mai întâi de toate la ce electrocasnice îți dorești, ce tip de frigider, dacă să alegi un aragaz cu cuptor pe gaz sau o plită și un cuptor electric. Însă, înainte de a face orice achiziție, este nevoie să ai un plan bine stabilit.
Schița camerei în urma unui releveu ar fi de mare ajutor. Măsoară fiecare perete și ia în calcul poziționarea mobilei și integrarea electrocasnicelor, în funcție de fiecare dimensiune. Stabilește-ți un buget și nu face rabat de la calitatea produselor. Alege electrocasnice cu garanție mai mare, pe care să ți le comanzi cu livrare în casă.
Ce culori folosești
Pentru pereți cel mai potrivit este albul. Vorbește cu meșterii care se ocupă de realizarea proiectului și spune-le să ia o vopsea specială pentru bucătărie. Gresia și faianța pot fi și ele în culori neutre, poate alegi albul pentru pereți și o nuanță de bej pentru podea.
Poți opta pentru electrocasnice argintii sau chiar negre, ca să ai un contrast și o pată de culoare. Dacă spațiul pe care urmează să îl amenajezi este îngust, cumpără-ți o mobilă albă, lucioasă. Poți să îți proiectezi singur bucătăria pe site-uri de specialitate, ai varianta de a chema pe cineva care execută mobilier la comandă sau poți merge direct într-un magazin unde un profesionist te va ajuta la proiectare.
Cum alegi electrocasnicele
Înainte de a trece la acest pas, fă o schiță a spațiului sau apelează la un specialist care să te ajute. Vei avea nevoie de prize pentru hotă, mașina de spălat vase, espressor, prăjitor de pâine, poate pentru hotă și altele câteva în plus.
Atunci când te documentezi, uită-te cu atenție la dimensiunile fiecărui aparat în parte și calculează cu precizie locul în care urmează să fie amplasat. Îți dorești să se potrivească și să nu ai bătăi de cap cu acest lucru. Compară prețurile de la mai mulți furnizori înainte să iei decizia de cumpărare, urmărește campaniile mari de reduceri și nu achiziționa impulsiv.
Cum alegi lumina din bucătărie
Ia în calcul faptul că aici îți începi fiecare dimineață și vei petrece destul de mult timp cu prietenii sau cu cei dragi. Dacă ai o sursă de lumină naturală, folosește-o la maxim și nu o acoperi cu mobilier sau cu altceva.
Lumina este importantă pentru bunăstarea ta. Alege pentru tavan o aplică albă cu lumină neutră. Completează cu spoturi în zona de gătit, pentru o vizibilitate mai bună și alege să montezi și o bandă led pentru un plus de atmosferă.
Dacă bucătăria ta este deschisă sau suficient de spațioasă încât să poți amenaja o zonă de luat masa, poți pune deasupra becuri cu lumină caldă cu suspensie pe cablu.
Decorațiuni și finisaje
După ce termini cu partea mai grea, te poți gândi la cum decorezi spațiul, ce elemente în plus alegi să pui. Poate îți dorești câteva rafturi cu plante aromatice sau unele pe care să așezi condimentele. Paharele și vesela pot fi albe sau în contrast cu toată bucătăria, foarte colorate. Oferta este variată, așa că ai de unde să alegi ce îți place.
Cel mai important este cum te vei simți tu în acest spațiu după ce îl termini de pus la punct. Starea ta de bine este cea mai importantă, precum și bucuria de a petrece timp într-un spațiu pe care l-ai creat cu drag.
Sursa foto: https://www.pexels.com/