Toată lumea își dorește la un moment dat să își renoveze locuința. Fie că este vorba de înlocuirea pardoselii, înlocuirea rigipsului sau finisarea pereților, ori despre văruire, orice renovare implică și puțină dezordine. Când vine vorba de astfel de proiecte, vor rămâne resturi în urmă.
Deșeurile din construcții, fie ele moloz sau resturi de altă natură, sunt considerate orice resturi materiale lăsate în urmă într-un șantier. Unele dintre aceste deșeuri ar putea conține substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi plumb, mercur, azbest și chiar fire și obiecte ascuțite, periculoase. Aruncarea și eliminarea resturilor de construcții în mod corespunzător sunt extrem de importante pentru siguranța dvs. și chiar pentru mediul înconjurător. Pentru asta există firme specializate în transport moloz.
Sunt și persoane care riscă foarte mult și aruncă molozul și alte resturi similare în timpul nopții, umplând tomberoanele și pubelele din cartier și punând în pericol sănătatea tuturor oamenilor din comunitate. Aceștia riscă amenzi și încalcă legea cu bună știință. Lucrurile sunt mult mai simple în prezent pentru că atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, au posibilitatea de a încheia contracte cu firmele specializate în transportarea molozului.
Deșeurile din construcții sunt sub multe forme diferite. Cele mai frecvente forme sunt enumerate mai jos.
1. Beton, cărămizi și ceramică
2. Lemn, sticlă și materiale plastice
3. Amestecuri de cărbune și gudron
Cele mai citite articole
4. Deșeuri metalice, cum ar fi sârmă și cabluri electrice
5. Izolație și fibre care conțin azbest
6. Cutii de vopsea și containere adezive
Pe lângă faptul că deșeurile din construcții pot conține substanțe chimice dăunătoare, ele pot fi și periculoase din punct de vedere fizic. În cadrul unui proces intentat în New York, de un bărbat împotriva unei companii de construcții, reclamantul a solicitat daune pentru că s-a împiedicat și a căzut pe resturi de construcție rămase în incinta clădirii. Situații de acest gen se întâmplă adesea pe terenuri comerciale și proprietăți.
Conform legii, atunci când un lucrător este rănit din cauza încălcărilor cauzate de demolări, renovări sau modificări ale structurilor, lucrătorul poate avea dreptul să solicite daune, indiferent de cine a fost responsabil pentru accident.
În ceea ce privește substanțele chimice dăunătoare care se găsesc în deșeurile din construcții, azbestul pare să fie cel mai comun și cel mai periculos. Potrivit specialiștilor, expunerea la fibrele de azbest poate provoca cancer. De ceea, există reglementări la nivel internațional referitoare la îndepărtarea azbestului, care ar trebui realizată de lucrători instruiți, urmând proceduri speciale și curățând, astfel încât azbestul să nu se răspândească în aer.
Dacă este planificată o demolare sau o reabilitare a unei clădiri, proprietarul și managerii de proiect trebuie să stabilească dacă este prezent azbest și care este planul pentru a elimina substanța chimică într-un mod sigur.