Infecțiile urinare – cauze, simptome și tratament

Menținerea unei igiene intime corespunzătoare este esențială, în special în rândul femeilor. De la spălatul pe mâini după folosirea toaletei la alegerea produselor potrivite pentru îngrijirea zonei intime, fiecare „obicei sănătos” va ajuta la prevenirea infecțiilor sau a bolilor ce țin de tractul urinar. Cu toate astea, de multe ori, aceste infecții pot apărea din alte cauze, indiferent de câtă grijă avem la igienă. 

În acest articol, vom descoperi câteva dintre cauzele apariției unei infecții urinare, cum se tratează și ce putem face să o prevenim.

De ce apar infecțiile urinare ? 

De cele mai multe ori, o infectie urinara va apărea din cauza unei igiene intime neadecvate, femeile fiind mult mai predispuse decât bărbații. De ce? 

Uretra, fiind mai scurtă la femei, favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor. Cea mai des întâlnită bacterie, care provoacă aceste infecții, este E.coli și poate afecta întregul tract urinar. O infecție va apărea atunci când bacteriile urcă de la nivelul vezicii urinare la nivelul rinichiilor. 

Care sunt tipurile de infecții urinare ce pot apărea? 

Infecțiile urinare diferă în funcție de zona afectată. Iată care sunt acestea. 

Cistita

Cistita este un tip de infecție urinară întâlnită foarte des în rândul femeilor. Aceasta e provocată de bacteria E.coli, iar câteva dintre manifestări sunt usturimea la urinare, culoarea tulbure sau urinările frecvente. 

Pielonefrita 

Cele mai citite articole

Acest tip de infecție este, de fapt, o inflamație la nivelul rinichilor și apare ca urmare a netrătării unei cistite. Simptomele pot fi durerile lombare, febra, frisoanele sau urina tulbure. 

Uretrita

Uretrita este cauzată de agenții patogeni precum Chlamydia și Gonococ, care se transmit prin contactul sexual neprotejat. Poate apărea deopotrivă la femei și la bărbați. 

Care sunt simptomele infecțiilor urinare și cum se pot depista?

Ca să-ți dai seama dacă te confrunți sau nu cu o infecție urinară, e important să mergi la un medic specialist pentru efectuarea unor teste. Aici vorbim de un test dipstick, examen sumar de urină complet sau urocultura (care depistează tipul de bacterie). 

Există, în schimb, și simptome care pot indica apariția unei infecții și pe care ar fi bine să nu le treci cu vederea și să-ți programezi un consult de îndată ce le observi. Asta, deoarece, infecția s-ar putea agrava și va fi mai greu de tratat. Iată câteva dintre ele:

  • senzație de usturime sau durere la urinare;
  • urină colorată în roșu sau apariția sângelui în urină;
  • senzația de a urina cât mai repede sau imediat după ce deja ai urinat;
  • febră;
  • vărsături; 
  • dureri de spate.

Cum să previi infecțiile urinare ?

Așa cum am menționat și mai sus, o igienă corectă te va feri în proporție de 80% de apariția unei infecții, în special dacă ești femeie. Cu toate astea, există și alte aspecte la care trebuie să ai grijă, în special dacă ai o viață sexuală activă. Iată ce măsuri poți lua pentru a preveni o infecție urinară:

  • Hidratează-te! Un aport crescut de lichide te va feri de o infecție deoarece acestea ajută la curățarea tractului urinar. 
  • Mergi la toaletă după terminarea actului sexual. Astfel, vei curăța tractul urinar de germenii ce pot pătrunde aici în timpul actului. 
  • Dacă ai intrat la menopauza, ar fi bine să folosești estrogen intravaginal. Cu toate astea, consultă un doctor înainte de administrare; acesta va ști ce variantă să-ți recomande – cremă sau inel flexibil intravaginal. 

Fie că ești bărbat sau femeie, igiena intimă corectă este fundamentală pentru un tract urinar sănătos. La fel de importantă este și protecția în timpul actului sexual, deoarece anumite bacterii ce pot produce o infecție urinară se transmit pe această cale. În ceea ce privește depistarea și tratarea unei infecții, cel mai bine ar fi să consulți un specialist pentru urmarea unui tratament adecvat. 

sursă foto: unsplash.com

Cele mai citite articole