Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Transferarea unor informatii  pe un suport se transforma in baza de date cu caracter personal. Acestea includ identitatea unei persoane, locul in care se afla, precum si natura activitatii pe care o  intreprinde. O inregistrare audio devine astfel sursa de informatii legate de anumite contexte punctuale ale anumitor subiecti. 

Inregistrarea audio in limite legale

Orice inregistrare de tip audio se poate efectua doar daca subiectului vizat  ii este adusa la cunostinta intentia de a fi inregistrat. Conform legislatiei, inregistrarea audio a unei persoane se poate face doar in anumite conditii care presupun atingerea unui anumit nivel de siguranta si control, fiind specifice organelor abilitate.

In alte conditii, pe langa faptul ca  inregistrarea audio este specifica organelor abilitate si nu este permisa inregistrarea unei persoane fara acordul acesteia, trebuie stiut ca datele continute pe un astfel de suport nu se pot constitui in probe in instanta, fiind dispozitive neomologate care pot suferi interventii ce presupun distorsionarea si trucarea bazei de date continute.

Inregistrarea audio in spatiul privat

Cele mai citite articole

Desi legislatia in vigoare nu admite captarea audio neomologata, drept proba in instantă, sunt multe contextele in care se adopta montarea unui microfon spion. In propria casa oricine isi poate monta un microfon, atata timp cat nu lezeaza si nu incalca dreptul la intimitate al membrilor familiei si al celor care ii calca pragul. Astfel, sunt foarte dese situatiile in care un parinte alege sa monteze in propria casa un tip performant de microfoane spion, tocmai pentru siguranta sa si a copiilor, fara a intentiona sa actioneze negativ asupra drepturilor cuiva. 

Din grija pentru bebelusi, o mama va alege sa monteze un microfon, tocmai pentru a se convinge ca bona in a carei grija se afla micutul,  se comporta astfel incat  totul sa decurga bine si copilul sa fie in siguranta. Etapa in care copiii incep sa stea mult timp  singuri acasa, poate fi foarte solicitanta atat pentru ei, cat si pentru parinti.

Montarea unui sistem de inregistrare audio isi va demonstra utilitatea, parintii avand control asupra actiunilor copiilor si putand interveni in cazul in care acestia tind sa se expuna pe ei sau casa, pericolelor. De asemenea, programul celor mici va fi mult mau usor de controlat si modificat, atata timp cat exista un punct de control prin care parintii isi dau seama de masurile care ar trebui aplicate. Microfonul va fi de folos chiar si atunci cand tinerii familiei organizeaza o petrecere, parintii putand astfel sa verifice daca lucrurile au decurs normal si daca comportamentul acestora impune masuri.

Cele mai citite articole