Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Măseaua de minte, cunoscută şi sub denumirea de molarul 3 este ultima măsea care crește după împlinirea vârstei de 17 ani. Ca orice altă măsea şi aceasta poate crea probleme, precum carii, tartru sau infecţii. O infectie la maseaua de minte  este destul de dureroasă şi implică vizita la medicul stomatolog.

Extracția măselelor de minte, fie că este o extracție simplă sau o extracție complexă, este uneori un pas necesar. Și se întâmplă ca această intervenție chirurgicală să fie însoțită de complicații mai mult sau mai puțin importante, după caz.

Complicații care ar putea apărea după procedură

  • Sângerare

Una dintre cele mai frecvente complicații în urma extracției măselelor de minte este apariției sângerărilor, indiferent de tehnica chirurgicală utilizată.

După extracția dinților, cavitatea creată se umple cu sânge și formează un cheag de sânge. În funcție de caz, sângele poate curge din această cavitate și acest lucru este normal. Această sângerare poate persista timp de 2 până la 3 zile după extracţie.

Ce trebuie făcut?

Pentru a controla sângerarea după extracția măselei de minte, se aplica 2 comprese de tifon pe cavitățile în care există sânge. În cele din urmă, se va mușca ferm și continuu timp de aproximativ 20 de minute. Acest lucru ar trebui să ajute la controlul sângerării.

Ce nu trebuie făcut?

Se evită vorbirea şi mestecarea în timpul aplicării compreselor de tifon.  De asemenea, nu se atinge rana cu degetele sau limba. Timp de 48 de ore după extracția dinților, nu se bea prin paie sau fuma. Aceste acțiuni ar putea declanșa o altă sângerare. Dacă sângerarea este puternică și nu se opreşte, trebuie contactat imediat medicul.

  • Umflarea

Cele mai citite articole

Este posibil să apară umflarea după extracția măselelor de minte. Această umflare este complet normală și apare de obicei la 24 de ore după operație. Atinge de obicei apogeul la 48 până la 72 de ore după extracţie. În mod normal, umflarea va dispărea la aproximativ 1 săptămână după procedură. Intensitatea sa este proporțională cu trauma suferită. Prin urmare, poate varia foarte mult de la un pacient la altul.

Ce trebuie făcut?

Pentru a reduce umflarea după extracția dinților, se aplică gheață pe față timp de 20 de minute. Se repetă procedura, nu înainte de a face o pauză pentru a evita degerarea.

  • Dureri

Durerea poate apărea după procedura de extragere. Este normală, deoarece efectul anestezicului dispare. Poate atinge de obicei vârful la 6 ore după operație și ar putea dura câteva zile.

Din nou, durerea variază de la persoană la persoană și în funcție de natura intervenției chirurgicale. De exemplu, îndepărtarea unui molar de minte afectat poate provoca mai multă durere și usturime decât îndepărtarea unuia neafectat.

Ce trebuie făcut?

Chirurgul maxilo-facial va oferi cel mai probabil, pacientului o listă de instrucțiuni postoperatorii după extragerea molarilor de minte. Și este foarte important să se urmeze recomandările sale, în special în ceea ce privește calmantul prescris. 

  • Greață şi vărsături

Este posibil ca greața și vărsăturile să apară după extragerea măselelor de minte. De obicei, acestea apar la 24 până la 72 de ore după operație. Sedarea intravenoasă, medicamentele sau sângele înghițit în timpul intervenției chirurgicale pot fi implicate.

  • Infecţie 

O altă posibilă complicație după extracţie este o infecție. Aceasta poate apărea la câteva zile sau chiar câteva săptămâni după operație, chiar dacă pacientul a luat antibiotice. Este necesară o vizită la chirurgul maxilo-facial pentru a face o evaluare a situației.

Cele mai citite articole