Un notar public este o persoană cu o integritate dovedită care servește ca martor imparțial în timpul semnării unor documente importante, inclusiv depuneri legale, testamente, declarații și procuri.
Ce înseamnă un document notarial?
Actul întocmit de notarul public, purtând sigiliul şi semnătura acestuia, este de autoritate publică şi are forţa probantă prevăzută de lege. Actele notariale implică trei părți:
- Se verifică identitatea semnatarului, dorința acestuia de a semna și conștientizarea conținutului documentului.
- Notarul ștampilează și semnează documentul pentru a certifica autenticitatea acestuia.
- Se înregistrează actul într-un jurnal notarial în scopul păstrării evidenței.
Avantajele actelor notariale
Există numeroase motive pentru a avea un document notarial, indiferent dacă este cerut de lege sau nu. Iată de ce acest sistem a fost în vigoare de secole:
- Elimina fraudă și falsificarea: într-o lume în care escrocii profită de orice victimă, un notar de încredere va verifica identitatea semnatarului adăugând o garanţie suplimentară atunci când implementează documente cruciale.
- Oferă protecție juridică: documentele notariale pot ajuta la prevenirea litigiilor contractuale.
- Crește credibilitatea documentului: chiar dacă acest lucru nu se aplică tuturor documentelor, notarizarea este totuși benefică, deoarece ștampila și semnătura notarului măresc valoarea inerentă și autenticitatea documentului.
- Este evitată necesitatea unui martor de a se prezenta în instanță. Conform legii probelor, un document notarial este considerat auto-autentificat. Aceasta înseamnă că poate fi prezentat ca probă într-un proces. Prin urmare, o notarizare împiedică martorul să fie prezent, acesta economisind mult timp și bani în acest proces.
De ce sunt necesare serviciile notariale?
- Pentru împrumuturi și asigurări bancare
Expertiza unui cabinet notarial este necesară atunci când se doreşte negocierea unui împrumut la bancă. Aceasta asigură fiabilitatea și securitatea, având în vedere jurisdicția sa. Același lucru este valabil și pentru încheierea unui contract de asigurare. Așa că nu mai trebuie așteptat! Pentru toate împrumuturile și contractele de asigurare, sfatul unui notar este recomandat cu tărie.
- Consiliere juridică
Notarul asigură legalizarea semnăturilor și certificarea documentelor. De asemenea, el este responsabil pentru consilierea clientului în probleme juridice sau fiscale. Protejarea contractelor confidențiale, a testamentelor sau a altor documente importante poate fi, de asemenea, atribuită unui notar.
- Un ajutor prețios pentru oamenii de afaceri
Notarii joacă un rol important la nivel de afaceri. Aceștia sunt responsabili pentru gestionarea legală a unei companii, transformarea și modificările actului constitutiv al companiei. De asemenea, ei se ocupă de achiziționarea de active comerciale și formalitățile de înregistrare, modificările sau radierea de la Registrul Comerțului.
Un adevărat avocat corporativ, notarul este responsabil pentru elaborarea acordurilor și efectuarea diferitelor acțiuni în numele clienților săi pentru a le proteja interesele. Cu alte cuvinte, notarul este un consilier foarte util pentru un proprietar de afacere.
Notarul nu intervine doar în probleme juridice. El poate fi un bun consilier sau chiar confident, pentru clienții săi. De asemenea, ajută la evitarea conflictelor dintre două părți prin luarea unor decizii corecte.
În concluzie
Fie că este vorba de chestiuni juridice, administrative sau fiscale, notarii sunt adevărați consilieri pentru clienții lor și adevărați profesioniști în drept. Actul îndeplinit de notarul public, purtând sigiliul şi semnătura acestuia, certifica autentificarea documentelor importante.