Indiferent de industrie, societatile comerciale care sunt importatoare, producatoare, distribuitoare sau posesoare de marca proprie, trebuie sa indeplineasca anumite obligatii fata de Fondul de Mediu. In functie de activitatea desfasurata, acestea au un anumit nivel de complexitate si pot fi greu de urmarit si de aplicat fara o abordare specifica, nisata, care poate fi realizata in mod corespunzator de catre specialistii de mediu. Daca si tu intampini astfel de dificultati, iata ce solutii ai la indemana pentru a indeplini obligatiile ce iti revin.
Ce obligatii au operatorii economici fata de Fondul de Mediu?
Taxele pe care societatile comerciale trebuie sa le achite catre Administratia Fondului de Mediu se aplica conform principiului „poluatorul plateste”, cateva exemple concrete fiind taxa pentru emisii in atmosfera si ecotaxa pentru pungile de plastic. De asemenea, acestea sunt prevazute si pentru neindeplinirea unor obligatii precum reciclarea deseurilor de ambalaje sau colectarea deseurilor electrice si electronice. In acest scop, declaratiile AFM trebuie completate si depuse pana la data de 25 a lunii in curs, pentru luna anterioara. Nedepunerea la termen atrage dupa sine sanctiuni financiare. Cele mai frecvente obligatii pe care o intreprindere le are catre Fondul de Mediu sunt:
● Declararea cantitatilor de deseuri de ambalaje introduse pe piata nationala, dar si masura in care au fost indeplinite obiectivele de reciclare si de valorificare a acestora.
● Declararea si colectarea echipamentelor electrice si electronice puse pe piata.
● Declararea si indeplinirea de valorificare si reciclare a bateriilor si acumulatorilor.
● Declararea, colectarea si valorificarea anvelopelor noi si/sau uzate, destinate reutilizarii.
● Declararea substantelor periculoase pentru mediu.
Cele mai citite articole
● Plata ecotaxei pentru introducerea pe piata de pungi fabricate din materiale provenite din resurse neregenerabile.
In urma declaratiilor la Fondul de Mediu sunt stabilite diferite termene pentru taxele si contributiile aferente. Astfel, intreprinderile pot avea obligatii lunare, trimestriale sau anuale, in functie de situatie.
Solutii pentru indeplinirea eficienta a obligatiilor fata de Fondul de Mediu
Pentru a scapa de corvoada tuturor acestor obligatii, raportarea AFM poate fi lasata in sarcina unei terte firme, precum Stratos.ro, care va avea o abordare corespunzatoare, atat din punct de vedere legislativ, cat si economic. O firma de consultanta te poate ajuta sa identifici corect toate obligatiile de mediu pe care le ai, conform legislatiei in vigoare, stabilind proceduri interne eficiente pentru colectarea datelor.
Obligatiile catre AFM pot fi destul de complexe si depind in mare masura de specificul activitatii desfasurate de societatea comerciala. Consultantul de mediu iti poate fi de folos pentru a depista ce obligatii ai pentru ambalaje, baterii si acumulatori, substante periculoase, echipamente electrice si electronice, emisii si altele. In functie de acestea, se pot calcula si obligatiile care iti revin ca intreprindere. De asemenea, daca la un control al Agentiei pentru Fondul de Mediu ti se impun masuri suplimentare pentru alinierea cu legislatia, firmele de consultanta te pot ajuta sa identifici cele mai bune solutii in acest sens.
Asadar, contextul actual impune indeplinirea acestor obligatii pentru societatile comerciale in ideea sustinerii obiectivelor de protectie a mediului si a sustenabilitatii. Prin urmare, pentru a fi sigur ca le indeplinesti asa cum trebuie si ca eviti posibilele sanctiuni, apeleaza la o solutie eficienta, cum ar fi consultanta oferita de firmele specializate.
Sursa foto: pexels.com