Puseuri de creștere: ce sunt și cum se manifestă

Bebelușii cresc cel mai rapid în primul an, iar când se întâmplă acest lucru vorbim despre pusee de creștere, adică perioade scurte și intense de creștere. În primele 12 luni, cei mai mulți bebeluși își triplează greutatea corporală și câștigă în înălțime aproximativ 10 centimetri (2). În acest articol, îți spunem ce sunt puseurile de creștere, când se manifestă, care sunt cauzele și manifestările acestora. De asemenea, îți spunem cum poți ajuta copilul să depășească aceste perioade.

Ce sunt puseurile de creștere?

Fiecare copil este unic și crește în ritmul lui, înainte de a ajunge la maturitatea fizică (între 15-20 de ani). Vorbim despre puseuri de creștere atunci când copilul atinge noi repere de creștere fizică (înălțime și greutate) într-o perioadă scurtă de timp.

Diferența dintre puseul de creștere și etapa de dezvoltare

Puseul de creștere este o schimbare fizică ce apare pe măsură ce copilul crește. Schimbarea se exprimă în centimetri și kilograme. Etapele de dezvoltare reprezintă acțiunile și abilitățile care marchează înaintarea copilului spre maturitate. Etapele de dezvoltare se concentrează pe modul în care copilul gândește (abilități lingvistice și cognitive), se joacă (abilități sociale și emoționale), sau se mișcă (abilități motorii).

Când se manifestă puseurile de creștere

Puseurile de creștere apar în diferite etape de dezvoltare:

  • primii ani de viață: bebelușul are o creștere importantă în primii 2 ani în ceea ce privește înălțimea și greutatea (își va tripla greutatea în primul an de viață).
  • copilărie: între 3-12 ani, obiceiurile alimentare ale copilului se schimbă, ceea ce duce la o creștere constantă și lentă. Puseuri de creștere vor exista și în această perioadă.
  • adolescență: fetițele au de obicei o creștere accentuată între 9-15 ani, în vreme ce băieții experimentează o creștere accentuată între 12-17 ani. 

Trebuie să știi că fiecare copil are propriul ritm de creștere (1).

Pe cine afectează puseurile de creștere?

Fiecare copil trece prin aceste perioade de creștere accelerată, de la bebeluși la adulți tineri (15-20 ani) (1).

Semnele puseului de creștere

Iată care sunt semnele unui puseu de creștere:

  • apetit crescut: cu cât bebelușul se hrănește mai des, cu atît producția de lapte crește pentru a ține pasul cu apetitul în creștere. În cazul copiilor care au trecut la alimente solide, aceștia vor mânca mai mult și mai des.
  • treziri în cursul nopții: dacă înainte bebelușul dormea 5-6 ore fără treziri, în timpul unui puseu de creștere se trezește de câteva ori pe noapte, fiindcă îi este foame.
  • agitație: în primul rând fiindcă noaptea nu doarme destul și în al doilea rând fiindcă s-ar putea să nu obțină atât de mult lapte pe cât își dorește (2).

Mai târziu, puseurile de creștere se manifestă prin: 

  • izbucniri emoționale;
  • apariția dinților permanenți care înlocuiesc dinții de lapte;
  • dezvoltarea sexuală (apariția menstruației, schimbarea vocii, apariția părului pubian) (1).

Cauzele puseurilor de creștere

Cele mai citite articole

Puseurile de creștere sunt o parte naturală a dezvoltării oricărui copil, deoarece oasele și mușchii se dezvoltă, iar nutrienții consumați duc la formarea stratului de grăsime din corp. Factorii genetici sunt cei care provoacă aceste  puseuri de creștere, iar genele sunt cele care determină cât de înalți vor crește copiii și cât de repede vor ajunge la înălțimea maximă. 

De asemenea, sunt și factori de mediu care pot influența creșterea copilului:

  • dieta;
  • expunerea la surse de poluare;
  • sănătate fetală anormală;
  • complicații în timpul sarcinii (1).

Cum îți poți ajuta copilul în timpul puseurilor de creștere?

Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta pe copil să parcurgă puseurile de creștere mai ușor:

  • hrănește-l când îi este foame: chiar dacă asta presupune să-l alăptezi la fiecare 2 ore. De obicei, un puseu de creștere nu durează mai mult de câteva zile.
  • ajută-l să doarmă: în aceste perioade, copiii au nevoie de mai multă odihnă. Este important să fie menținută rutina obișnuită de somn, dar și mai important este ca micuțul să se odihnească suficient.
  • fii mai răbdător ca de obicei: în aceste perioade mai ales, copilul are nevoie de mângâieri, apropiere de părinți. Ține-l în brațe, vorbește-i, spune-i povești, petrece timp de calitate cu el dacă este vorba despre un copil mai mare sau un adolescent, ajută-l să se simtă confortabil în timpul acestor schimbări.
  • acordă atenție sănătății generale a copilului: dacă apar și alte manifestări decât cele deja menționate, consultă medicul pediatru sau de familie.

Important de reținut

  • Puseurile de creștere nu pot fi prevenite, deoarece sunt o parte naturală a procesului de creștere a copilului. Aceste puseuri de creștere apar atunci când corpul copilului este pregătit.
  • Puseurile de creștere reprezintă o perioadă scurtă de timp, în care copilul suferă schimbări fizice.
  • Ar putea dura 2-3 zile sau până la o săptămână. Puseurile de creștere la copii tind să fie mai scurte, cu o durată de până la 3 zile, în timp ce puseurile de creștere la adolescenți ar putea dura până la o săptămână.
  • Vei observa schimbarea comportamentului, de la agitatie extremă la schimbări de somn și alimentație.
  • Este esențial să adaptezi rutina copilului tău pentru a-i satisface nevoile pe măsură ce avansează prin creșterea accelerată, oferind hrană suplimentară sau încurajând orele de somn pe parcursul zilei (3).

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Cleveland Clinic, „Growth Spurts & Baby Growth Spurts”, accesat în data de 04.05.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22070-growth-spurts

(2) What to expect, „When baby growth spurts happen and the signs to look for”, accesat în data de 04.05.2023: https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-growth-spurts.aspx

(3) Healthline, „Understanding baby growth spurts”, accesat în data de 04.05.2023: https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts

Cele mai citite articole