Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Înmormântarea este cel mai complex rit de trecere al omului din actuala viață către necunoscut.  Denumită şi „Marea Trecere” în diferite locuri de pe glob, moartea este motiv de temere sau de bucurie (după caz!) prin caracterul său irevocabil.

Chiar și în 2021 este un eveniment care trebuie pregătit cu respectarea strictă a tuturor obiceiurilor “pentru ca mortul să fie recunoscut ca făcând parte din comunitatea din care a făcut parte”. Casele de pompe funebre te pot ajuta profesionist în această direcție. Funerare Ghica este una dintre ele. 

Ce trebuie să faci dacă îți moare cineva apropiat?

Printre aceste practici legate de funerarii, se găsesc și cele legate de ceea ce trebuie să facă ulterior cei apropiați imediat sau o perioadă de vreme după ce o persoană și-a dat ultima suflare.

Nu este simplu, mai ales pentru noi românii, care rămânem, orice s-ar spune, foarte legați de tradițiile neamului.

La noi în țară, în general perioada doliului durează un an. Ca un element aparent discriminatoriu, femeile trebuie să poarte doliu mai mult timp decât bărbații. O văduvă care se recăsătorește cât ține doliul este acuzată de lipsă de dragoste pentru fostul soț.

Adevărul este însă cu totul altul. O femeie până la o anumită vârstă poate rămâne însărcinată cu bărbatul ei. Tradiția spunea că trebuie ca să existe siguranța că acel copil ce se naște în anul ce urmează este al defunctului, nu al unui alt bărbat. Între timp lucrurile încep ca să se schimbe, dar nu cu mult.

Bărbații, în schimb, se pot recăsători în cursul primului an de doliu, fără a fi acuzați, pe motiv că ei nu se pot descurca la fel de bine singuri.

Totuși, în semn de întristare, există obiceiul ca bărbaţii să nu se bărbierească până la pomenirea de 40 zile. Mai mult decât atât, nu au voie să se tundă timp de șase săptămâni, să umble cu capul acoperit în cele trei zile, să bea și să înjure.

O altă interdicție este aceea că, atât femeile, cât și bărbații, nu au voie să se veselească (să cânte sau să danseze) sau să meargă la petreceri. Asta în opoziție cu modul de comportament al geto-dacilor care obişnuiau să petreacă şi să se veselească la înmormântări, această trecere în altă viață fiind primită cu bucurie, nu cu întristare!

În țara noastră negrul este culoarea morții. Hainele de ceremonie ale celor apropiați trebuie din acest motiv ca să fie cernite sau măcar să se evite culorile vii, ţipătoare, în discordanță flagrantă cu solemnitatea momentului.

La ortodocși se obişnuieşte să se dea de pomană oamenilor nevoiași hrană sau diferite obiecte (în unele zone chiar piese de mobilier), “de sufletul mortului”.

Pentru sufletul celui decedat se fac pomeniri la trei zile (socotite de la înhumare),  la nouă zile, la trei săptămâni, la patruzeci de zile, la trei luni, la 6 luni, la un an, apoi din an în an, până la şapte ani, moment după care numele mortului se trece în pomelnicul sau lista de pomenire a morţilor din neamul său.

În prezent, din punctul de vedere al rudelor decedatului, cel mai important criteriu pentru alegerea unei case funerare este gama de servicii de pompe funebre oferite. 

Serviciile oferite de o funerară bună ar trebui să includă: 

●  organizarea înmormântărilor în diferite rituri și confesiuni;

●  organizarea de înmormântări și, mai nou, chiar de incinerări;

●  transport non-stop al corpului defunctului, cu posibilitatea depunerii într-o capelă proprie;

●  oferirea unui decor decent adecvat tristului eveniment;

●  consiliere de specialitate și / sau asistență în obținerea de beneficii legale și îndeplinirea formalităților funerare;

Vrei să vezi cum poate să te ajute în cazul morții cuiva o firmă de pompe funebre profesionistă? intră acum pe site-ul funerareghica.ro pentru detalii!

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!