România a fost cândva cea mai mare putere din perspectiva resurselor de petrol și gaze din Europa. Cu o istorie petrolieră îndelungată, a fost prima țară din lume care s-a înregistrat ca producător de țiței în 1857 și prima care a construit o rafinărie de petrol.
Țara noastră se află încă pe un loc important în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultima perioadă industria sa offshore a rămas în cea mai mare parte inactivă. Cu toate acestea, România dispune de una dintre cele mai mari capacități de procesare din Europa de Est, cele 9 rafinării funcționând sub capacitatea lor de 450.000 de barili/ zi.
Totuși, studiile arată că rezervele de țiței ale României se apropie de final. La ritmul actual de extracție, se estimează că resursele de petrol se vor termina în 22 de ani. În acest sens, generatorii de uleiuri uzate sunt nevoiți să implementeze măsuri de colectare ulei uzat pentru a diminua efectele negative ale poluării, dar și pentru a contribui la conservarea resurselor naturale.
Ce industrii generează uleiuri uzate?
Generatorii de uleiuri uzate sunt acele persoane fizice sau acei operatori economici din a căror activitate rezultă uleiuri uzate. Printre exemplele de persoanele juridice generatoare de uleiuri uzate, enumerăm:
- producătorii de mașini și utilaje;
- firme de transporturi;
- atelierele de reparații auto;
- spălătoriile auto;
- vopsitoriile auto;
- industriile de prelucrare a metalelor;
- producătorii din agricultură;
- alți agenți economici care utilizează uleiuri industriale în cadrul proceselor operaționale.
De ce este necesar ca operatorii economici să colecteze uleiurile uzate?
În România, generatorii de uleiuri uzate au obligația de a colecta uleiurile uzate în vederea reciclării sau eliminării în condiții corespunzătoare. Totodată, prin colectarea uleiurilor uzate generate, companiile se aliniază legislației în vigoare și îndeplinesc obiectivele de mediu:
- prevenirea poluării sau diminuarea efectelor negative ale gestiunii necorespunzătoare a uleiurilor uzate;
- conservarea resurselor naturale;
- conservarea energiei;
- economisirea costurilor de producție, etc.