Centrala termică este soluția preferată de mulți dintre români pentru furnizarea energiei termice și a apei calde menajere în locuință. E vorba de un echipament complex, cu o durată lungă de viață, însă așa cum se întâmplă în cazul tuturor aparatelor electrocasnice, se uneori mai dă și rateuri.
Oricât de minoră ar fi problema, defectarea centralei creează disconfort întregii familii, mai ales dacă un astfel de eveniment are loc în sezonul rece. Nici vara nu este foarte plăcut să rămâi fără apă caldă, astfel că orice defecțiune trebuie remediată în cel mai scurt timp.
Pentru a nu fi prins pe nepregătite, îți prezentăm principalele cauze care provoacă defecțiuni la centrală și soluțiile de rezolvare.
Depășirea perioadei optime de exploatare
Spuneam că centralele au o perioadă lungă de viață, însă și aceasta ajunge la un moment dat la final. O centrală bună și bine întreținută poate ține chiar și 20 de ani, însă de la o vreme va începe să se defecteze tot mai des.
Componentele se uzează și astfel apar tot felul de erori, iar în această situație, soluția cea mai bună este înlocuirea centralei. Dacă defectarea centralei te prinde pe nepregătite și nu ai bani pentru a comanda una nouă, poți contracte un credit rapid.
Viaconto oferă credite online de până la 4.000 de lei, sumă suficientă pentru a cumpăra o centrală nouă performantă.
Întreruperea alimentării cu energie, gaz sau apă
Pentru ca centrala să pornească și să funcționeze la parametrii optimi, trebuie să fie conectată simultan la rețeaua de energie electrică, la cea de gaze și la rețeaua de apă a locuinței. Dacă alimentarea cu una din aceste resurse este întreruptă, centrala nu va funcționa.
Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci când centrala nu pornește, este să verifici conexiunile la cele trei surse de alimentare.
Înfundarea coșului de evacuare
Gazele rezultate în urma procesului de ardere prin care se încălzește apa din rezervor sunt eliminate în exterior prin intermediul unui sistem de evacuare. Coșul acestuia este amplasat în afara locuinței, iar uneori se poate înfunda sau deteriora. Gazele nu mai sunt evacuate în mod corespunzător din centrală, și astfel periclitează buna funcționare a acesteia.
Cele mai citite articole
În astfel de situații, coșul de evacuare trebuie desfundat sau înlocuit dacă este cazul. Ca măsură de prevenție, este mai indicat ca acesta să fie verificat și curățat periodic.
Presiunea insuficientă a apei sau gazelor
Pentru ca centrala să funcționeze, nu este suficient să fie conectată la cele trei surse de alimentare menționate anterior. Este important ca apa și gazul care intră în centrală să aibă presiunea în parametri optimi, în caz contrar centrala funcționând cu întreruperi sau oprindu-se.
De multe ori, variațiile de presiune vin din rețea, așa că nu poți face altceva decât să iei legătura cu furnizorii de utilități.
Uneori, aceste variații se datorează pierderilor din instalație, care apar ca urmare fisurării unor țevi sau a slăbirii garniturilor de etanșare. O altă cauză a variațiilor de presiune o reprezintă înfundarea țevilor.
Prin urmare, se impune o verificare temeinică a întregii instalații, pentru a identifica și remedia eventualele probleme.
De asemenea și oscilațiile de curent pot duce la arderea siguranței, ceea ce va avea ca efect întreruperea alimentării centralei cu energie electrică.
Centralele moderne sunt dotate cu un sistem de alertă inteligent, care afișează un cod ori de câte ori ceva este în neregulă. Fiecare cod corespunde unui anumit tip de avarie, iar semnificația acestuia o poți găsi în cartea tehnică a centralei.
Tot acolo, pentru fiecare tip de avarie semnalat prin coduri sunt precizate și soluții pentru remedierea problemei.
Poți fi scutit de cele mai multe din aceste probleme dacă respecți termenele de revizie a centralei și dacă o utilizezi conform indicațiilor producătorului.