Siguranța bebelușului în casă. Ce trebuie să știm

Cuprins:

  • Protejarea copilului acasă, esențială pentru părinți
  • Câteva sfaturi pentru siguranța copilului sugar în casă

Când vorbim de bebeluși, siguranța este foarte importantă pentru părinți. Tinerele mame au multe preocupări, dintre care una de prim ordin este siguranța copiilor lor în diverse situații casnice. Mai ales când odorul lor începe ca să se târască sau să meargă. De asemenea, un nou-născut sau un bebeluș de câteva luni se poate confrunta cu diverse pericole de care de obicei părinții nu sunt conștienți. Prin urmare, merită să se aibă grijă de siguranța copilului chiar pornind de la etapa de amenajare a unei camere sau la cumpărarea unui cărucior pentru copii. Deși este imposibil să se prevadă absolut totul, se poate încerca să se reducă riscul de accidente.

1. Fă extrem de sigură camera pentru un copil sugar

Aici copilul va petrece cel mai mult timp în primul an de viață, așa că atunci când aranjezi această cameră, asigură-te că obiectele și mobilierul din ea nu reprezintă o amenințare pentru copil.

  • Pereții

Dacă renovezi o cameră specială pentru cel mic, vopsește-o cu o vopsea care nu conține substanțe care pot sensibiliza copilul.

Atunci când alegi o vopsea lavabilă, caută una care are certificări sau informații despre faptul că este antialergică.

Dacă există tapet pe pereți, vezi ca el să adere perfect la suprafața de pretutindeni și verifică periodic dacă nu cumva s-a desprins în unele porțiuni (acest lucru este esențial, pentru ca bebelușul un pic mai mare să nu poată rupe bucăți mai mici și să le înghită).

  • Mobilierul din camera copilului

Piesele de mobilă trebuie să aibă un certificat care să garanteze că este sigur pentru un sugar. Dacă dotezi o cameră cu echipamentele pe care le ai deja acasă, verifică dacă acestea sunt în stare bună (de exemplu, dacă nu cumva au așchii sau muchii ori colțuri ascuțite), dacă închiderile sertarelor sau a dulapurilor nu ies prea mult dincolo de mobilier.

Rafturile pentru jucării trebuie bine fixate de perete, deoarece un copil care încearcă să se ridice se prinde deseori de rafturi. Fă același lucru cu comoda cu sertare care pot cădea și să-l accidenteze.

De fapt, sertarele și dulapurile ar trebui, de asemenea, să fie fixate suplimentar cu zăvoare speciale, astfel încât copilul să nu le poată deschide singur când mai crește, deoarece jucându-se cu ele își poate prinde degetele în ele.

2. Jucării sigure pentru bebelușul tău

Siguranța copilului este un subiect permanent la ordinea zilei: chiar dacă citești o mie de sfaturi bune, există șanse mari ca micuțul tău să ajungă într-o situație foarte periculoasă. Cu toate acestea, poți evita unele dintre pericole cumpărând jucării și accesorii sigure pentru el și piese de mobilier sigure pentru camera bebelușului.

Cele mai citite articole

Chiar și nou-născuților li se cumpără jucării, deși în primele săptămâni de viață ele sunt mai mult pentru decor decât pentru joaca propriu-zisă a celor mici.

Când cumperi jucării, asigură-te că acestea sunt adecvate vârstei copilului. Ar trebui să aibă pe etichetă informații despre omologare sau marca CE de siguranță (aceasta este o declarație conform căreia au fost produse în conformitate cu cerințele de siguranță reglementate la nivel european).

Jucăriile pentru bebeluși nu trebuie să aibă margini ascuțite sau găuri unde degetele lor ar putea fi prinse și nici părți mici pe care un copil sugar le-ar putea rupe și înghiți.

Nu este adevărat că siguranța copilului poate fi importantă numai atunci când acesta începe să meargă. Jucăriile pentru bebeluși trebuie să fie ușoare (un copil mic se poate răni singur chiar în leagăn/pătuț). Materialul din care sunt fabricate nu trebuie să miroasă neplăcut, să fie vopsit cu diverși coloranți toxici.

Când bebelușul începe să se târască și să facă primii pași, este mai bine să muți jucăriile care stau pe raft într-o cutie de pe podea, pentru a nu-l încuraja pe copil să urce pe diversele piese de mobilier. Nu trebuie puse în pungi de plastic la îndemâna micuțului, deoarece un copil ar putea să-și pună o astfel de pungă pe cap și să se sufoce.

Când bebelușul începe să se târască și să facă primii pași, este mai bine să muți jucăriile care stau pe raft într-o cutie de pe podea, pentru a nu-l încuraja pe copil să urce pe diversele piese de  mobilă. Nu trebuie puse în pungi de plastic la îndemâna micuțului, deoarece un copil ar putea să-și pună o astfel de pungă pe cap și să se sufoce.

Un leagăn pentru un copil trebuie, de asemenea, să fie foarte sigur din toate punctele de vedere. Acest echipament este din ce în ce mai des folosit de tinerele mame care sunt dornice de puțină odihnă.

Când așezi copilul pe leagăn, nu uita să-l fixezi cu niște curele de siguranță (astfel încât hamul să acopere nu numai șoldurile copilului, ci și umerii acestuia). Mai mult decât atât, verifică periodic starea jucăriilor atașate la acest leagăn, precum și dacă materialul din care este realizat este fix (dacă nu cumva frecă pielea sensibilă a celui mic oriunde, dacă cusăturile sunt intacte etc.).

3. Rămâi întotdeauna în alertă

Părinții cu experiență știu deja acest lucru: cu cât este mai mare tăcerea într-un loc în care există un copil care este deja capabil să meargă, cu atât este mai mare riscul ca acesta să facă ceva ce nu ar trebui să facă. Prin urmare, verifică nu numai dacă copilul stă frumos pe păturică, ci și cu ce se joacă acesta.

De asemenea, e indicat să nu lași niciodată copilul în camera în care calci rufe sau în bucătărie când folosești diverse echipamente electrice periculoase ori ustensile ce pot provoca accidente.

Atenție crescută la medicamentele și nasturii din casă!

Deși copilul își va petrece probabil cea mai mare parte a timpului în camera sa, merită să ascunzi tot ceea ce l-ar putea interesa prin forme și culori atunci când începe să exploreze singur apartamentul.

Medicamentele sunt cel mai bine de păstrat sub încuietoare sau plasate într-un loc în care copilul nu va putea ajunge (de exemplu, într-un dulap înalt).

Cele mai citite articole