Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
alunite

Introducere

Alunitele sunt pete cutanate pe care majoritatea oamenilor le observa la un moment dat in viata. Acestea sunt formate de celulele numite melanocite care produc pigmentul numit melanina, care ofera nuanța pielii. Aceste pete sunt de obicei mici, dar pot fi, de asemenea, mari și aproape plate sau chiar ridicate și solzoase. Uneori chiar pot fi vopsite sau pot conține pete de sânge.

Tipuri de alunite

Alunitele pot fi clasificate prin mai multe criterii, cum ar fi caracteristicile lor, aspectul, particularitățile și cauza lor. Există mai multe tipuri de alunite, care se pot împărți în cinci grupuri principale: alunite neviforme, alunite atipice, alunite cu potențial malign, alunite cu potențiale mixt malign-neviform și alunite de origine virala.

Alunite neviforme

Alunitele neviforme sunt cele mai comune tipuri de alunite. Acestea sunt nevii mai mari, ereditari sau adquirați, care pot avea o formă rotunjită și o culoare uniformă brun-neagră sau chiar maro-neagră. Acestea sunt adesea situate pe fața, gâtul, spatele sau mâinile. Alunitele neviforme nu sunt periculoase și nu au tendința de a se schimba.

Alunite atipice

Alunitele atipice sunt un tip de alunite neviforme care prezintă caracteristici anormale. Acestea pot avea o textură mâncată, încrețituri, o culoare brun-roșiatică sau zone închise la culoare în interiorul lor. Acestea sunt adesea mai mari decât alunitele neviforme, de obicei arată ca o umflatura și sunt situate în partea superioară a corpului. Aceste alunite sunt mai susceptibile de a se schimba și de a deveni maligne decât cele neviforme, astfel încât medicii recomandă monitorizarea lor.

Alunite cu potențial malign

Cele mai citite articole

Alunitele cu potențial malign se schimbă adesea și prezintă simptome precum creșterea în dimensiune, schimbări ale culorii, creșterea în volum și formare de cruste sau sângerare. Acestea sunt de obicei situat în partea superioară a corpului și nu pot fi recunoscute de ochiul liber. Acestea pot fi, de asemenea, periculoase deoarece pot deveni canceroase, astfel încât medicii recomandă extragerea și examinarea lor de către un laborator.

Alunite cu potențial mixt malign-neviform

Alunitele cu potențial mixt malign-neviform au aspectul alunitelor neviforme, dar prezintă tendința de a se schimba. Acestea sunt adesea brun-negre sau maro-negre și se pot întinde pe suprafața pielii. Acestea pot fi, de asemenea, periculoase deoarece au tendința de a se transforma în cancer și sunt adesea dureroase.

Alunite de origine virala

Alunitele de origine virală sunt cauzate de infecții virale cum ar fi virusul verucilor plantare, virusul Epstein-Barr sau virusul herpesului. Acestea sunt, de obicei, situate pe față, gât și mâini și pot prezenta simptome precum cruste, mâncărime sau erupții cutanate. Acestea sunt, de asemenea, susceptibile la schimbări, astfel încât medicii recomandă monitorizarea lor.

Concluzie

Alunitele sunt pete cutanate foarte comune și sunt adesea inofensive. Uneori, însă, acestea pot deveni periculoase, astfel încât medicii recomandă monitorizarea lor. Există mai multe tipuri de alunite, inclusiv alunite neviforme, alunite atipice, alunite cu potențial malign, alunite cu potențial mixt malign-neviform și alunite de origine virala. Dacă unele dintre alunite prezintă schimbări, ar trebui să consultați un medic.

Cele mai citite articole