Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
anestezie

Introducere

Anestezia este una dintre specialitatile medicale si este o parte importanta a asistentei medicale. Ea se refera la impiedicarea, ameliorarea sau eliminarea durerii. Anestezia poate fi folosita pentru a permite pacientilor sa aiba interventii chirurgicale, proceduri sau alte tratamente fara a simti durere. Exista mai multe tipuri de anestezie si fiecare are avantajele sale. Pentru a intelege mai bine ce tip de anestezie se potriveste cel mai bine pentru tine, este necesar sa cunosti optiunile disponibile.

Tipuri de anestezie

Exista mai multe tipuri de anestezie pe care un medic le poate folosi in functie de interventia chirurgicala si de nevoile pacientului. Aceste tipuri de anestezie includ: anestezie locala, anestezie epidurala, anestezie generala si anestezie intravenoasa (IV). Fiecare tip de anestezie are avantajele si dezavantajele sale, iar anestezistul tau va poate ajuta sa alegi cea mai buna optiune pentru tine.

Anestezie locala

Anestezia locala este cea mai comuna si usoara dintre tipurile de anestezie si se refera la injectarea unei solutii anestezice direct intr-o zona specifica a corpului. Acesta poate fi folosit pentru a anestezia anumite parti ale corpului, precum si anumite zone specifice ale pielii. Anestezia locala este cea mai usoara forma de anestezie si poate fi folosita pentru a permite pacientilor sa ramana treji in timpul anumitor interventii chirurgicale. Aceasta anestezie nu are nevoie de monitorizare in timpul interventiei si nu are efecte secundare importante.

Anestezie epidurala

Cele mai citite articole

Anestezia epidurala este, de asemenea, o forma comuna de anestezie si se refera la injectarea unei solutii anestezice la nivelul maduvei spinarii. Acesta poate fi folosit pentru a anestezia zona abdomenului inferior si poate fi folosit pentru a controla durerea in timpul travaliului. Anestezia epidurala poate fi, de asemenea, folosita pentru a amorti durerea si sensibilitatea in timpul unei interventii chirurgicale abdominale. Aceasta forma de anestezie necesita monitorizare in timpul interventiei si poate avea efecte secundare, inclusiv amorteala si febra.

Anestezie generala

Anestezia generala se refera la administrarea unui medicament anestezic pentru a induce anestezia in intregul corp. Aceasta forma de anestezie este folosita pentru interventiile chirurgicale majore sau complexe si poate fi folosita pentru a permite pacientilor sa ramana in somn in timpul interventiei chirurgicale. Anestezia generala necesita o monitorizare atenta in timpul procedurii si poate avea efecte secundare, inclusiv ameteli, greata si varsaturi. De asemenea, anestezia generala poate dura mai mult decat alte tipuri de anestezie si poate avea un impact mai mare asupra starii generale de sanatate a pacientului.

Anestezie intravenoasa (IV)

Anestezia intravenoasa (IV) se refera la injectarea unei solutii anestezice direct prin vena pacientului. Aceasta forma de anestezie se poate folosi pentru a controla durerea in timpul interventiilor chirurgicale mai usoare si poate fi utilizata de pacienti care nu sunt capabili sa-si tina respiratia in timpul interventiei. Anestezia intravenoasa (IV) necesita o monitorizare atenta in timpul interventiei si poate avea si efecte secundare, inclusiv ameteli, greata si varsaturi.

Concluzie

In concluzie, exista mai multe tipuri de anestezie disponibile. Fiecare tip de anestezie are avantajele si dezavantajele sale, iar anestezistul tau va poate ajuta sa alegi cea mai buna optiune pentru tine. Discuta cu medicul tau despre optiunile disponibile si fii sigur ca intelegi riscurile si beneficiile fiecarui tip de anestezie inainte de a decide cea mai buna optiune pentru tine.

Cele mai citite articole