Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
anxietate

Introducere

Anxietatea este o stare mentala intensa si neplacuta, care se manifesta prin temeri si griji intense si persistente. Este una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice, afectand aproape 25% din populatia adulta. Exista mai multe tipuri de anxietate, cu diferite simptome si moduri de tratare. Acest articol va discuta mai multe tipuri de anxietate, inclusiv stari de anxietate asociate cu tulburari psihotice, anxietatea sociala, tulburarile de anxietate de separare, anxietatea generalizata si anxietatea legata de frica.

Anxietatea legata de tulburarile psihotice

Anxietatea asociata cu tulburarile psihotice este cea mai frecventa forma de anxietate. Acest tip de anxietate poate fi asociat cu orice tulburare psihotica, inclusiv schizofrenie, tulburare maniacala, depresie si anxietate. Simptomele anxietatii includ panica, frica, iritabilitate, izolare sociala, pierderea interesului pentru activitati de zi cu zi si tulburari ale somnului si alimentatiei. Tratamentul poate consta in medicatie si terapie cognitiv-comportamentala.

Anxietatea sociala

Anxietatea sociala este, de asemenea, foarte frecventa. Simptomele sale pot include frica excesiva de a vorbi in public sau de a fi in prezenta altor oameni, sentimente de anxietate sau panica, dificultati de a face contactul vizual si tulburari ale somnului si alimentatiei. Tratamentul poate include terapia cognitiv-comportamentala si tehnici de relaxare. De asemenea, vorbitul cu alti oameni care au anxietate sociala poate fi foarte eficient pentru ameliorarea simptomelor.

Tulburarile de anxietate de separare

Cele mai citite articole

Tulburarile de anxietate de separare apar in momentul separarii de unul sau mai multi dintre parinti sau de altii din grupul de referinta. Acest tip de anxietate poate fi provocat de dificultati emotionale sau de departarea fizica. Simptomele anxietatii de separare pot include insomnie, frica, izolare sociala si tulburari de alimentatie. Tratamentul poate consta in terapie cognitiv-comportamentala si tehnici de relaxare. De asemenea, efectuarea unor activitati distractive poate ajuta la reducerea anxietatii.

Anxietatea generalizata

Anxietatea generalizata se refera la o stare de anxietate prezenta in diferite situatii si poate sa dureze mai multe saptamani sau chiar luni. Persoanele care sufera de anxietate generalizata se simt constant ingrijorate si se tem de situatii care altfel nu ar avea nicio conexiune. Simptomele anxietatii generalizate pot include insomnie, dificultati de concentrare, iritabilitate, oboseala si probleme digestive. Tratamentul poate consta in medicatie si terapie cognitiv-comportamentala. De asemenea, practicarea exercitiilor de relaxare poate fi foarte eficienta.

Anxietatea legata de frica

Anxietatea legata de frica este asociata cu sentimente intense de frica sau panica in situatii sau obiecte specifice. Anxietatea legata de frica poate fi cauzata de experiente traumatice sau poate fi legata de stimuli externi. Simptomele anxietatii legate de frica pot include frica excesiva, transpiratie, dificultati de respiratie, palpitatii, ameteli si stare de rau. Tratamentul poate include terapie cognitiv-comportamentala, medicatie si tehnici de relaxare. De asemenea, vorbitul despre experientele si sentimentele personale poate fi de ajutor pentru reducerea anxietatii.

Concluzie

Anxietatea poate fi extrem de dificil de gestionat, dar exista mai multe modalitati de tratare si gestionare a simptomelor. Exista mai multe tipuri de anxietate, cum ar fi anxietatea asociata cu tulburarile psihotice, anxietatea sociala, tulburarile de anxietate de separare, anxietatea generalizata si anxietatea legata de frica. Tratamentul poate consta in medicatie si terapie cognitiv-comportamentala, dar si tehnici de relaxare si vorbitul cu altii despre sentimentele si experientele personale. Cu ajutorul tratamentului adecvat, anxietatea poate fi gestionata si controlata in mod eficient.

Cele mai citite articole