Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
bacterii

Definitie bacterii

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care fac parte din domeniul prokaryotelor. Acestea sunt microorganisme mai simple decât organismele eucariote, precum plantele și animalele, și se găsesc în toate medii, de la soluri și apă la alimente și chiar pe pielea și mucoasa noastră. Unele tipuri de bacterii sunt utile, în timp ce altele sunt dăunătoare. De asemenea, unele pot fi folosite pentru a produce anumite produse alimentare și medicamente, cum ar fi oamenii de știință care folosesc bacterii pentru a produce insulină.

Tipuri comune de bacterii

Există mai multe tipuri de bacterii, iar majoritatea sunt inofensive sau chiar benefice pentru organism. Printre acestea se numără bacteriile Lactobacillus, care se găsesc în fermentarea lactică, iar acestea pot ajuta la menținerea florei intestinale sănătoase. De asemenea, Bacillus subtilis este un alt tip de bacterii, iar acestea se gasesc in sol și sunt folosite pentru a îmbunătăți proprietățile sale, precum și pentru a proteja culturile de plante. E. coli și Streptococcus sunt alte două tipuri de bacterii comune, care sunt prezente în mod normal în tractul digestiv uman. Acestea sunt de obicei inofensive, dar pot cauza boli, dacă ajung în organele interne.

Tipuri putin cunoscute de bacterii

Există, de asemenea, multe tipuri de bacterii ciudate și putin cunoscute. Acestea includ extremofilele, care sunt bacterii care pot supraviețui în medii dure și extreme, cum ar fi solurile acide și apa în care se scurg minele. De asemenea, există și bacterii care se pot hrăni cu compuși chimici periculoși, cum ar fi metale grele, iar unele pot fi folosite pentru a depozita energia. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de bacterii fotobionte sau fototrofice, deoarece pot folosi energia luminii solare pentru a se hrani.

Bacterii patogene

Cele mai citite articole

Există și bacterii patogene, care pot provoca boli și pot fi periculoase pentru oameni. Acestea includ bacterii care cauzează boli ale tractului digestiv, cum ar fi salmoneloza și tifica, precum și Staphylococcus aureus, care poate provoca infecții pielii și bacterii cum ar fi Streptococcus pneumoniae, care poate provoca pneumonie. Aceste bacterii pot fi prevenite prin igiena corectă, cum ar fi spălarea mâinilor și a suprafețelor, precum și prin practicarea unui stil de viață sănătos.

Bacterii utile

Există, de asemenea, multe tipuri de bacterii utile, care pot fi folosite în mod benefic de oameni. Acestea includ bacterii cum ar fi Streptomyces, care sunt folosite pentru a produce antibiotice, precum și produse alimentare, cum ar fi Lactobacillus, folositi pentru a produce produse lactate. De asemenea, bacteriile sunt folosite pentru a produce diferite produse chimice, cum ar fi acidul lactic și acidul acetic. Aceste bacterii pot fi, de asemenea, folosite pentru a produce energie prin biometanizare, în care bacteriile descompun deseurile organice în biogaz.

Bacterii din zona marina

Există o mulțime de bacterii care trăiesc în zonele marine și acvatice. Acestea includ bacterii cum ar fi Vibrio, care se găsesc în mod normal în apa sărată, și Pseudomonas, care se găsesc în mod normal în apa dulce. De asemenea, există și alge, precum diatomii, care produc oxigen, precum și o serie de bacterii care se hrănesc cu substante nutritive din apa marină. Aceste bacterii joaca un rol important în ecosistemele marine și acvatice.

Concluzie

Există multe tipuri de bacterii, iar fiecare are propriile lor scopuri și roluri în lumea naturală. Unele tipuri de bacterii sunt dăunătoare, în timp ce altele sunt utile și chiar esențiale pentru sănătatea noastră și a organismelor noastre. De asemenea, bacteriile joaca un rol important în medii extreme, precum cele marine și acvatice. Din fericire, prin igiene corectă și un stil de viață sănătos, putem limita numărul de bacterii patogene și profita de utilitatea celorlalte.

Cele mai citite articole