Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
celule

Introducere

Celulele sunt unitati fundamentale ale vietii. Ele sunt prezente in toate organismele vii, de la bacterii si plante pana la animale si chiar la om. Celulele sunt responsabile pentru pastrarea vietii si a functionarii corecte a organismului. Fiecare celula are o anumita structura, functii proprii si modalitati de comunicare. Exista mai multe tipuri de celule, fiecare cu structuri si extinderi diferite. Acest articol va discuta diferitele tipuri de celule, structura lor si functiile lor.

Celule procariote

Celulele procariote sunt celulele care nu au un invelis nuclear separat. Acestea sunt celule simple, fara nuclee separate, organite sau mitocondrii. Acestea sunt uneori cunoscute sub numele de celule neucariote. Celulele procariote sunt prezente in majoritatea organismelor unicelulare, cum ar fi bacteriile. Aceste celule sunt foarte mici si pot sa se divizeze foarte rapid. Celulele procariote pot creste si se pot multiplica foarte rapid in conditii favorabile. Acestea pot fi găsite în mai multe medii, cum ar fi solul, apa si aerul.

Celule eucariote

Celulele eucariote sunt celule care au un invelis nuclear separat. Acestea sunt prezente in organisme multi-celulare cum ar fi plantele si animalele, precum si in unele organisme unicelulare. Celulele eucariote sunt foarte mari in comparatie cu celulele procariote. Acestea au o membrana nucleara si organite delimitate de membrane. Celulele eucariote sunt structurate si specializate in functie de organism. Acestea sunt responsabile pentru functionarea normala a organismului si au mai multe functii specializate.

Celule animale

Cele mai citite articole

Celulele animale sunt tipul de celule prezente in organisme animale, cum ar fi insectele, mamiferele si pasarile. Acestea au aspectul similar cu celulele eucariote, dar sunt mai complicate. Celulele animale au o membrana nucleara, un citoplasma si organite delimitate de membrane. Acestea au de asemenea organite numite lizozomi, care sunt responsabile pentru diviziunea celulara si eliminarea toxinelor. Celulele animale sunt responsabile pentru producerea energiei, transportul materialelor si procesele metabolice.

Celule vegetale

Celulele vegetale sunt tipul de celule prezente in plante, alge si unele organisme unicelulare. Acestea au de asemenea un invelis nuclear separat si organite delimitate de membrane. Celulele vegetale sunt de asemenea mai mari si au structuri specializate. Acestea au o membrana celulara foarte solida care le ajuta sa se fereasca de deshidratare. De asemenea, acestea au organite specializate, cum ar fi cloroplasti si carioplasme, responsabile pentru fotosinteza si stocarea energiei.

Celulele stem

Celulele stem sunt celule speciale care se divid si se diferentiaza astfel incat sa formeze alte tipuri de celule. Acestea pot fi de origine animala sau vegetala si sunt prezente in multi organisme. Celulele stem sunt responsabile pentru regenerarea si repararea tesuturilor. Acestea se divid si se diferentiaza in celule specializate in functie de nevoile organismului. Acestea sunt folosite in terapii avansate care pot inlocui sau repara celulele pierdute sau distruse. Celulele stem sunt folosite si in cercetare, deoarece acestea pot fi folosite pentru a studia diferitele tipuri de celule si boala.

Concluzie

Exista mai multe tipuri de celule, fiecare cu structuri si functii diferite. Celulele procariote sunt simple si prezente in organisme unicelulare. Celulele eucariote sunt prezente in organisme multi-celulare si au organite delimitate de membrane. Celulele animale sunt prezente in organisme animale si au lizozomi responsabili pentru diviziunea celulara. Celulele vegetale sunt prezente in plante, alge si unele organisme unicelulare si au cloroplasti responsabili pentru fotosinteza. Celulele stem sunt responsabile pentru regenerarea si repararea tesuturilor si sunt folosite in terapii avansate si cercetare medicala.

Cele mai citite articole