Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
depresie

Introducere

Depresia este o tulburare de dispozitie caracterizata prin tristete, pierderea interesului in activitatile placute, schimbari ale stilului de viata si, uneori, sentimente de neputinta si pierderea sentimentului de sine. Se poate manifesta prin episoade de durata variabila si intensitate crescuta. Depresia poate fi usoara, moderata sau severa si poate afecta starea emotionala, fizica si psihica a unei persoane. Se estimeaza ca aproximativ 350 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie. Exista mai multe tipuri de depresie, inclusiv depresie majora, tulburare bipolara, disforie premenstruala, depresie postpartum si depresie sezoniera.

Depresia majora

Depresia majora este cea mai comuna forma de depresie si poate afecta persoanele de orice varsta. Simptomele depresiei majore sunt tristete prelungita, pierderea interesului in activitati, sentimente de neliniste si anxietate si tulburari de somn. Aceste simptome trebuie sa dureze cel putin doua saptamani pentru a fi considerata depresie majora. Simptomele depresiei majore pot fi foarte grave, cauzand probleme de sanatate fizica si mentala, precum si afectarea performantei academice si profesionale.

Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara, anterior numita „manie depresiva”, este o boala a dispozitiei caracterizata prin episoade de depresie extrema si manie, sau cicluri rapide ale schimbarilor de dispozitie. Persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta simptome precum anxietate, sentimente de tristete, iritabilitate si agitatie, precum si cicluri de manie in care experimenteaza schimbari dramatice in starea de spirit, energia si comportamentul. Aceste episoade pot afecta performanta academica sau profesionala si pot avea un impact negativ asupra relatiilor sociale si familiilor.

Disforia premenstruala

Cele mai citite articole

Disforia premenstruala, sau simptome premenstruale disforice, este un grup de simptome fizice si psihologice care apar inainte sau in timpul menstrual al unei femei. Aceste simptome pot include anxietate, sentimente de tristete sau iritabilitate, somn neregulat, schimbari ale poftei alimentare si modificari ale dispozitiei. Disforia premenstruala poate afecta calitatea vietii unei femei si poate fi, uneori, atat de severa incat sa impiedice o persoana sa isi desfasoare activitatile zilnice.

Depresie postpartum

Depresia postpartum este o tulburare de dispozitie care poate afecta femeile dupa nastere. Acest tip de depresie se caracterizeaza prin sentimente de tristete, anxietate si oboseala extrema. Femeile care experimenteaza depresie postpartum pot simti ca nu se pot descurca cu copilul si ca nu pot oferi afectiunea necesara. De asemenea, pot avea dificultati in a se odihni sau se pot simti izolate si disperate, ceea ce poate avea un impact negativ asupra relatiilor lor personale si familiale.

Depresie sezoniera

Depresia sezoniera, sau tulburarea afectiva sezoniera (SAD), este o forma de depresie care se manifesta in anumite perioade ale anului, in special toamna si iarna. Aceasta este cauzata de schimbarile de lumina si de temperatura care apar in anotimpuri si poate include simptome precum tristete, iritabilitate si pierderea energiei si interesului in activitatile placute. Depresia sezoniera este foarte comuna, afectand anual milioane de oameni din intreaga lume.

Concluzie

Exista mai multe tipuri de depresie, toate oferind o provocare puternica. Tratamentul depresiei poate varia in functie de tipul afectiunii si de simptomele care apar. Tratamentul poate include antidepresive, terapie cognitiv comportamentala si interventii de nutritie si activitate fizica. Este foarte important sa se caute ajutor medical pentru a se identifica cauza si a se trata corect afectiunea. Intotdeauna este bine sa se stie ca sunt solutii si ca se poate gasi ajutor.

Cele mai citite articole