Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
dinozauri

Introducere

Dinozaurii au fost o specie uimitoare si fascinanta care a stapanit Pamantul timp de aproximativ 165 de milioane de ani. Ei au fost primii reptilii care au devenit predominant teritoriali si cu toate ca au fost distrusi de o anumita catastrofa, cu ani in urma, asa cum a fost aratat in documentarele si filmele despre ei, stima lor in randul oamenilor este tot mai mare. Exista multe specii de dinozauri, fiecare cu trasaturi si caracteristici unice. In acest articol vom explora diversele tipuri de dinozauri.

Velociraptor

Velociraptor era un dinozaur codat din clasa Maniraptora si era un carnivor mic si inteligent. Acesta avea aproximativ o jumatate de metru inaltime si o lungime de 1,86 metri. Acesta avea un cioc ascuțit si gheare imense care i-au permis sa prinda si sa descarce prada usor. Ghearele sale erau atat de puternice, incat ii permiteau sa se prinda de aproape orice corp. Acesta avea si un cap mic, dar inteligent, care i-a permis sa se reprezinte si sa vaneze prada.

Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus Rex, sau T. Rex, a fost unul dintre cele mai mari si mai puternice dinozauri din istorie. Acesta avea aproximativ 12 metri lungime si 4 metri inaltime si avea un cioc foarte lung si puternic, gheare mari si puternice, si mase musculare extrem de puternice. Acesta avea o gura uriasa si avea o viteza destul de scazuta, ceea ce il facea sa depinda mai mult de un atac direct si imbratisare. Acesta era unul din predadorii de top ai acelor vremuri.

Stegosaurus

Cele mai citite articole

Stegosaurus era un dinozaur de talie mijlocie din clasa Stegosauridae. Acesta avea aproximativ 9 metri lungime si 2,8 metri inaltime si avea o coada lunga si subtire si un guler in forma de ciuperca care ii proteja spatele de pradatori. Acesta avea si un cap mic si un cioc scurt, care se folosea pentru a culege plantele. Acesta avea si oasele plates care ii protejau spatele si ii dadeau aspectul iconic al dinozaurului.

Brachiosaurus

Brachiosaurus era un dinozaur de talie mare din clasa Sauropoda. Acesta avea aproximativ 23 metri lungime si 12 metri inaltime si era unul dintre cei mai mari dinozauri care au trait vreodata. Avea un gat lung si subtire care ii permitea sa se hraneasca din frunzele copacilor de la inaltime, ceea ce il facea sa semene cu un elefant. Acesta avea si o coada lunga si subtire, precum si oasele plates pentru a se proteja de pradatori.

Triceratops

Triceratopsul este un dinozaur din clasa Ceratopsia care avea aproximativ 8 metri lungime si 2,4 metri inaltime. Acesta avea un cap triunghiular si doua cornuri puternice si avea si un guler in forma de ciuperca care ii proteja spatele de pradatori. Acesta avea si o coada lunga si un cioc scurt care se folosea pentru a rupe plantele. Acesta era unul dintre cei mai faimosi dinozauri si poate fi vazut frecvent in filme si documentare despre dinozauri.

Concluzie

Timp de aproximativ 165 de milioane de ani, dinozaurii au stapanit Pamantul si au atras atentia si interesul oamenilor. Acestia au avut trasaturi unice si diversitate in toate tipurile lor. Acest articol a prezentat cinci dintre cele mai cunoscute si populare tipuri de dinozauri si a oferit informatii detaliate despre trasaturile lor. Aceste tipuri de dinozauri au servit ca una dintre principalele surse de inspiratie pentru oameni si vor fi mereu interesanti si fascinanti.

Cele mai citite articole