Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
dinti

Incisivii

Incisivii sunt cei patru dinti frontali in partea de sus si cei patru dinti frontali in partea de jos a gurii. Acesti dinti sunt folositi pentru a tăia sau a mesteca alimentele. Incisivii au forma de patrat si sunt utilizati pentru a taia si a rupe alimente in bucati mai mici. Fiecare dinte are o suprafata neteda si un varf. Suprafata neteda este folosita pentru a rupe alimentele in bucati mai mici, iar varful este folosit pentru a tăia alimentele. Dintii incisivi sunt cei patru dinti frontali de pe partea superioara a gurii si cei patru dinti frontali de pe partea inferioara a gurii.

Caninii

Caninii sunt cei doi dinti care se afla direct sub incisivii frontali. Sunt folositi pentru a rupe alimentele in bucati mai mici si sunt, de asemenea, folositi pentru a ajuta la articularea cuvintelor. Caninii sunt mai lungi decat incisivii si au forma unui lance. Aceasta forma este folosita pentru a taia si a rupe alimentele. Fiecare dinte are o suprafata subtire si un varf ascutit care ajuta la ruperea alimentelor. Ei sunt, de asemenea, folositi pentru a articula cuvintele. Dintii caninii sunt cei doi dinti de pe partea superioara a gurii si cei doi dinti de pe partea inferioara a gurii.

Molarii

Molarii sunt dintii care se afla in spatele incisivilor si caninilor. Acestia sunt folositi pentru a macina si a mesteca alimentele. Molarii au suprafete mai mari decat cele ale incisivilor si caninilor si sunt, de asemenea, mai cilindrici. Acesti dinti sunt folositi pentru a macina alimentele in bucati mai mici, astfel incat acestea sa poata fi mai usor de inghitit. Fiecare dinte are si o suprafata neteda si un varf ascutit. Suprafata neteda a dintilor molarilor este folosita pentru a macina alimentele si varful ascutit este folosit pentru a rupe alimentele. Dintii molarilor sunt cei patru dinti de pe partea superioara a gurii si cei patru dinti de pe partea inferioara a gurii.

Premolarii

Cele mai citite articole

Premolarii sunt dintii care se afla intre incisivi si molari. Acesti dinti sunt folositi pentru a rupe alimentele in bucati mai mici si pentru a mesteca alimentele. Premolarii sunt mai mici decat molarii si mai mari decat incisivii si caninii. Forma acestor dinti este lance. Dintii premolarilor au doua suprafete. Suprafata mai mare este folosita pentru a rupe alimentele in bucati mai mici, iar suprafata mai mica este folosita pentru a mesteca alimentele. Dintii premolarilor sunt cei patru dinti de pe partea superioara a gurii si cei patru dinti de pe partea inferioara a gurii.

Dintii de lapte

Dintii de lapte sunt primii dinti care cresc in gura la copii. Acesti dinti sunt, de obicei, numiti si dinti "de lapte" pentru ca sunt temporari si cad in mod natural inainte ca copiii sa aiba varsta de opt ani. Acesti dinti sunt folositi pentru a mesteca si rupe alimentele. Fiecare dinte are forma lance si are, de asemenea, un varf ascutit si o suprafata neteda. Varful ascutit este folosit pentru a taia alimentele, iar suprafata neteda este folosita pentru a rupe si a mesteca alimentele. Dintii de lapte sunt cei patru dinti de pe partea superioara a gurii si cei patru dinti de pe partea inferioara a gurii.

Dintii suplimentari

Dintii suplimentari sunt dinti care cresc in plus, in afara celor 32 de dinti permanenti. Acesti dinti pot cauza durere si disconfort si pot duce la probleme de sanatate. Acesti dinti cresc in pozitii anormale si pot fi dificil de inlaturat. Dintii suplimentari pot cauza durere si disconfort si pot cauza si probleme de potrivire a dintilor. Acestia pot bloca dintii care ar trebui sa creasca in mod normal si pot impiedica dintii vecinilor sa se alinieze corect. De aceea, este important sa solicitati sfatul unui dentist in cazul in care suspectati ca aveti un dinte suplimentar.

Cele mai citite articole