Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
hepatita

Introducere

Hepatita este o inflamatie a ficatului care poate fi cauzata de o serie de conditii si factori, inclusiv infectii virale. Exista mai multe tipuri de hepatita, inclusiv hepatita A, B, C, D si E. Aceste tipuri variaza in modul in care pot fi contractate si in gravitatea simptomelor pe care le produc. Este important sa intelegeti modul in care se raspandeste fiecare tip de hepatita si modul de tratament, pentru a va proteja si a trata daca este necesar.

Hepatita A

Hepatita A se potriveste cu denumirea medicala hepatita virala A si este cea mai usoara forma de hepatita. Aceasta se raspandeste prin contactul cu fecalele umane, de obicei prin apa si alimentele contaminate. Viermii si produsele animale de mare risc, precum fructele de mare, sunt, de asemenea, cauza frecventa a infectarii cu hepatita A. Simptomele hepatitei A pot include oboseala, diaree, varsaturi, febra, dureri abdominale si urina intunecata. Acestea sunt, de obicei, usoare si dispar in cateva saptamani. Tratamentul poate include odihna si medicamente care sa gestioneze simptomele. Vaccinul este disponibil pentru prevenirea infectiilor cu hepatita A.

Hepatita B

Hepatita B se poate referi si la hepatita virala B si se transmite prin contact sexual, sange si produse sanguine contaminate si de la mama la copil. Simptomele sunt similare cu hepatita A si pot include oboseala, diaree, pierderea poftei de mancare, greturi si varsaturi, tegumente galbene si urina intunecata. Aceste simptome pot persista timp de cateva saptamani sau chiar luni si se pot agrava daca este necesar. Tratamentul consta in medicamente antivirale, ceaiuri si remedii naturale, precum si odihna. Vaccinul este disponibil pentru prevenirea infectiilor cu hepatita B.

Hepatita C

Cele mai citite articole

Hepatita C, sau hepatita virala C, este cea mai severa forma de hepatita. Se raspandeste prin contactul cu sange si produse sanguine contaminate si este adesea asociata cu injectarea de droguri sau transfuzii de sange. Simptomele hepatitei C sunt, de obicei, usoare si pot include oboseala, febra, dureri articulare si musculare, pierderea poftei de mancare si greturi. Tratamentul poate include medicamente antivirale si acupunctura, precum si diete speciale si remedii naturale. Vaccinul nu este disponibil pentru prevenirea infectiilor cu hepatita C.

Hepatita D

Hepatita D se poate referi si la hepatita delta si este cauzata de virusul delta hepatic. Acesta se raspandeste prin contactul cu sange si produse sanguine contaminate si infecteaza persoanele care deja sufera de hepatita B. Simptomele hepatitei D sunt similare cu cele ale hepatitei B si includ oboseala, diaree, pierderea poftei de mancare si febra. Tratamentul poate include medicamente antivirale si remedii naturale pentru a gestiona simptomele. Vaccinul nu este disponibil pentru prevenirea infectiilor cu hepatita D.

Hepatita E

Hepatita E se refera si la hepatita viral E si este cauzata de virusul hepatic E. Se raspandeste prin apa si alimentele contaminate si produsele animale de mare risc. Simptomele hepatitei E sunt similare cu cele ale hepatitei A si includ oboseala, diaree, greturi, varsaturi si febra. Acestea sunt, de obicei, usoare si dispar in cateva saptamani. Tratamentul poate include odihna si medicamente care sa gestioneze simptomele. Vaccinul nu este disponibil pentru prevenirea infectiilor cu hepatita E.

Concluzie

Exista cinci tipuri de hepatita, inclusiv A, B, C, D si E, care se raspandesc in moduri diferite si pot avea simptome variabile. Este important sa intelegeti modul in care se raspandeste fiecare tip de hepatita si modul de tratament pentru a va proteja si a trata daca este necesar. Vaccinurile sunt disponibile pentru hepatita A si B, iar tratamentul poate include medicamente antivirale, ceaiuri si remedii naturale, precum si odihna.

Cele mai citite articole