Lacuri naturale
Lacurile naturale sunt formate prin procesul de epigeneza si au originea in moduri variate- prin eroziunea fluviala si glaciara sau prin acumularea apei in vale. Lacurile se gasesc in intreaga lume, fiind formate prin procese naturale care se produc pe diferite suprafete. Acestea pot fi formate pe versanti fie si prin prabusirea unei parti a continentului, care formeaza o zona care se umple cu apa care formeaza un lac. Lacurile naturale sunt adesea formate in zona de campie, unde solul se poate umple de apa si care poate fi alimentata prin ploi sau curgeri de apa provenite din alte surse.
Lacuri de tip glaciar
Lacurile de tip glaciar se formeaza din varii procese glaciare si sunt formate ca urmare a acumularii apei provenite de la topirea ghetii sau a zapezii. In cazul acestor lacuri, apa se acumuleaza la suprafata solului ca urmare a topirii ghetarilor si pot fi formate in zonele montane sau in regiunile inalte si reci din toate continentele. Acestea au un nivel de adancime relativ scazut si se pot usca in timpul perioadei de vara sau pot fi alimentate prin curentii de apa sau topirea ghetarilor. Unele dintre aceste lacuri pot fi formate din topirea zapezii, de asemenea, si sunt adesea foarte salbatice.
Lacuri de tip crater
Lacurile de tip crater sunt formate prin eroziune si adesea cauzate de activitatea seismica sau vulcanica. Aceste lacuri sunt formate in urma unor prabusiri sau eruptii, care produc cavitati in sol care se umplu cu apa, formand un lac. Aceste lacuri pot fi destul de profunde si adesea se gasesc in regiunile vulcanice sau montane si sunt adesea alimentate prin izvoare sau prin topirea zapezii. In unele cazuri, lacurile de tip crater pot fi populare ca locuri de recreere si se gasesc in diferite parti ale globului.
Lacuri de tip lacustru
Cele mai citite articole
Lacurile de tip lacustru se formeaza prin acumularea apei in regiunile joase si plate, unde nivelul solului poate fi usor de umplut cu apa. Aceste lacuri pot fi formate prin epigeneza si sunt adesea alimentate prin ploi sau prin alte surse de apa. Cu toate acestea, nivelul lor este mai ridicat decat cel al lacurilor glaciare sau de tip crater, insa adancimea lor poate fluctua in functie de volumul apei provenit din alte surse. Acestea se gasesc in intreaga lume si pot fi populare ca locuri de recreere pentru turisti si localnici.
Lacuri artificiale
Lacurile artificiale sunt formate prin intermediul proceselor de construire si sunt, de obicei, formate in scopuri de irigatie sau de recreere. Acestea sunt formate prin acumularea apei in vale si pot fi folosite in scopuri diferite, cum ar fi de recreere sau pentru irigarea terenurilor agricole. Aceste lacuri sunt de obicei mai mici decat alte tipuri de lacuri, insa adancimea lor poate varia in functie de modul in care au fost create. Acestea sunt formate in intreaga lume si devin adesea populare ca locuri de recreere sau ca surse de apa pentru irigatii.
Lacuri reziduale
Lacurile reziduale sunt formate prin schimbarea nivelului apei din alte surse, cum ar fi lacurile sau raurile. Acestea sunt adesea formate prin construirea digurilor sau a sistemelor de drenaj, care permit acumularea apei in zonele joase si plate. Aceste lacuri sunt relativ mici si adancimea lor poate varia in functie de modul in care au fost construite. Acestea sunt populare ca locuri de recreere si se gasesc in intreaga lume. De asemenea, acestea pot fi folosite si ca surse de apa pentru irigatii sau pentru a alimenta alte surse de apa.