Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
molii

Introducere

Moliile sunt insecte cunoscute pentru afectarea plantelor, a materialelor textile si a alimentelor. Acestea pot fi de mai multe feluri, in functie de specia lor. De exemplu, molia de casa este foarte cunoscuta. Fiecare specie de molie are un regim de hrana si un ciclu de viata specific, de aceea este important sa cunoastem mai multe detalii despre aceste insecte. In acest articol vom prezenta tipurile de molii care apar cel mai des.

Molia de Casa

Molia de Casa (Tineola bisselliella) este cea mai intalnita specie de molie. Aceasta poate fi gasita in case, magazine, restaurante si alte locuri inchise. Moliile de casa se hranesc cu materiale textile si alimente uscate, cum ar fi faina, orez, biscuiti, cereale, carne si branza. Aceste insecte se pot inmulti foarte repede, ceea ce poate crea un mare disconfort. Pentru a evita aparitia lor, este important sa avem grija la curatenie si sa depozitam alimentele in borcane etanse.

Molia de Nutret

Molia de Nutret (Plodia interpunctella) este una dintre cele mai intalnite specii de molii din alimentele uscate. Acestea se pot gasi in faina, orez, produse de patiserie, boabe de cafea, fasole si alte produse alimentare. Moliile de nutret prefera sa se gaseasca in spatii inchise si intunecoase, de aceea sunt foarte comune in bucatarii. Pentru a le preveni, se recomanda sa depozitati alimentele in borcane etanse si sa le pastrati intr-o incapere curata si uscata.

Molia de Pantof

Cele mai citite articole

Molia de Pantof (Tinea pedis) este una dintre cele mai intalnite specii de molii din incaltaminte. Acestea se hranesc cu materiale textile, cum ar fi blana, bumbacul si lana, de aceea sunt foarte intalnite in pantofi si cizme. Molia de pantof se poate inmulti foarte repede, ceea ce poate duce la aparitia unei infestatii mari. Pentru a evita aparitia acestora, este important sa nu purtam incaltaminte folosita si sa avem grija sa fie curata si uscata.

Molia de Lemn

Molia de Lemn (Anobium punctatum) este una dintre cele mai intalnite specii de molii in lemn. Acestea se pot hrani cu materiale textile, cum ar fi blana si lana, dar si cu produsele de lemn, cum ar fi mobilierul, usile si geamurile. Moliile de lemn pot sa provoace daune considerabile in cazul in care se inmultesc prea mult si de aceea este foarte important sa prevenim aparitia lor. Pentru a face acest lucru, este important sa avem grija la umiditatea din casa si sa folosim adezivi rezistenti la moli.

Molia de Bolerou

Molia de Bolerou (Tineola mauritiana) este una dintre cele mai intalnite specii de molii din materiale textile. Acestea se hranesc cu blana, lana, bumbacul si alte materiale textile din imbracaminte si produse casnice. Moliile de bolerou se pot inmulti foarte repede si pot provoca daune mari materialelor textile. Pentru a preveni aparitia acestora, este important sa pastram imbracamintea curata si uscata si sa vedem periodic produsele casnice.

Concluzie

Moliile sunt insecte care pot afecta plantele, materialele textile si alimentele. Acestea se pot inmulti foarte repede si pot provoca daune mari. Exista mai multe tipuri de molii, cum ar fi molia de casa, molia de nutret, molia de pantof, molia de lemn si molia de bolerou. Pentru a preveni aparitia acestora, este important sa pastram curatenia si sa depozitam alimentele in borcane etanse. Acestea sunt cateva informatii despre cele mai intalnite tipuri de molii.

Cele mai citite articole